Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Regionfullmäktige

Avgående Håkan Jansson: Kritiken mot min hälsa tog mig hårt

Publicerat tisdag 19 april 2016 kl 10.03
Hör Håkan Janssons avskedstal
(2:00 min)
Håkan Jansson
1 av 2
Håkan Jansson (M) från Mullsjö höll sitt sista framförande som regionstyrelsens ordförande i regionfullmäktige i dag. I talarstolen bakom honom hans efterträdare Malin Wengholm från Jönköping. Foto: Peter Jernberg
Malin Wengholm och Håkan Jansson
2 av 2
Malin Wengholm och Håkan Jansson. Foto: Peter Jernberg

- Är du politiker så se för fan till att vara frisk, dundrade Håkan Jansson (M), i sitt avskedstal i dag apropå kritiken han fått för att inte orka med på grund av sin sjukdom.

I våras kunde P4 Jönköping avslöja att det fanns en hård kritik inom den styrande alliansen i regionen mot Håkan Janssons sätt att leda verksamheten. En rad källor inom alliansen tyckte att det var dags för honom att kliva av eftersom hans hälsa vacklade betänkligt. Han har sedan en tid lidit av lungsjukdomen KOL och är beroende av syrgas. Kritiken gjorde att han valde att sluta tidigare än beräknat och i dag väljs Malin Wengholm från Jönköping till hans efterträdare.

– Vår största verksamhet är hälso och sjukvård. Men är du politiker så se för fan till att vara frisk. Det kan jag väl säga att det kanske är det som gjort mig mest ledsen var kommentarerna runt min sjukdom när jag skulle sluta. Jag tyckte kanske att det var lite väl mycket inpå. Det är väl inte bara sjukdom som gör att man kan välja och sluta men någon ska man dra sig tillbaka, sade Håkan Jansson när han valde att lämna sitt testamente, som han själv uttryckte det, i samband med att årsredovisningen debatterades.

I övrigt ville han lämna i dur, sa han under avskedstalet.

– Vi levererar en bra vård, fyra år i rad har Ryhov utsetts till bästa sjukhus i sin klass. Vi har även fattat beslut om en åtgärdsplan för att komma tillrätta med problemen i somatiska vården, sade han och syftade på underskotten vid länets sjukhus.

Han tackades också av sina kollegor.

– Det bästa med dig är att du är tydlig. Vi har inte alltid tyckt lika men vi har lyckats hitta kompromisser och det är en styrka, sade Rune Backlund, centerpartiets toppnamn i regionen.

Håkan Jansson kommer att sitta kvar i regionfullmäktige som ledamot.

Även de andra partiernas företrädare valde att kommentera Håkan Janssons avgång när de fick chansen i talarstolen.

Vänsterpartiets gruppledare Mikael Ekvall:

– På det politiska planet får du 2 av 5 men på det personliga 5 av 5, sade Mikael Ekvall som är vänsterpartiets gruppledare och som oväntat gav alliansen sitt stöd i ett valtekniskt samarbete efter valet där alliansen kunde sitta kvar tack vare överenskommelsen partierna emellan.

Och under regionfullmäktige så valdes även Håkan Janssons efterträdare Malin Wengholm officiellt.

– När Håkan valdes till ordförande i styrelsen i september 2011 så sa han att han som västgöte var extra stolt över att få förtroendet att leda smålänningar. Nu har ni gjort det igen, sa Wengholm som är från Tibro från början.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".