Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Jönköping

Så har matstaden Jönköping förvandlats

Publicerat tisdag 19 april 2016 kl 18.00
Maria Celin, bloggerska: Kebabpizzan kommer aldrig försvinna
(2:37 min)
Kebabpizza
(Vi vet att det här inte är en äkta kebabpizza i Jönköping då sallad egentligen inte ska ingå, men det fanns ingen annan bild). Foto: Maja Suslin / TT

Det finns få saker som symboliserar Jönköping så mycket som en kebabpizza rikligt indränkt i äkta kebabsås och med saftigt kebabkött. Men håller matkulturen på att förändras?

Kanske man varit ute på krogen, eller så sitter man hemma en fredagskväll med familjen, eller så blir man plötsligt lite extra sugen när man sitter på jobbet och lunchen närmar sig. Ja, oavsett situation så brukar en hederlig kebabpizza i Jönköping sällan sitta fel. Rikligt indränkt med äkta kebabsås från Jönköping, och även ett saftigt kebabkött som fullkomligt smälter i munnen. De flesta personerna med koppling till Jönköping känner igen sig i situationen och vet hur gudomligt en kebabpizza kan smaka.

Det hela fick Maria Celin som kommer från Jönköping att skriva en artikel om kebabpizzan och dess historia och framtid i Jönköping. Men som utflyttad Jönköpingsbo boende i Stockholm så har hon märkt att saker och ting har börjat förändras på restaurangfronten i staden, och det är just det som hon valt att framhäva i en längre artikel om Jönköping.

Jag har märkt på senaste tiden att det börjat hända något på restaurangfronten i Jönköping. Just den här etableringen av det lite finare köket har blivit vanligare.

Men varför den här förändringen sker just nu är svårare att svara på, men enligt Maria Celin är det en förändring som inte bara sker i Jönköping utan i Sverige stort där det blir allt vanligare med lite finare middagar och högre krav på råvarorna.

– Sen tror jag att folk har lite mer kvar i plånboken och folk lägger det helt enkelt på mat, förklarar Maria Celin.

Trots att ökningen de senaste åren varit stor när det kommer till nya restauranger och smaker så tror Maria Celin inte att kebabpizzan kommer försvinna.

– Jag tror på redigt att kebabpizzan aldrig kommer försvinna, och jag hoppas inte det heller för det är en slags utmärkelse för Jönköping. Men jag tycker om mångfald och jag tycker det är viktigt att det finns val man kan göra.

Håller Jönköping verkligen på att förlora kebabpizzan? Eller är det en sak som vi borde vara ännu mer stolta över och kämpa för att behålla som vår nationalrätt? Vilken rätt skulle i så fall ersätta kebabpizzan om den försvann? Kommentera!

Fråga
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".