Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Så kartläggs våldsbejakande extremism i Jönköpings län

Publicerat onsdag 20 april 2016 kl 15.23
Amra Salihovic: Otroligt mycket förebyggande
(1:56 min)
Kollage, extremism. Karta Jönköings län.
Höger- och vänsterextrema, men även religiöst våldsbejakande kartläggs. Karta: Cartodb.

Arbetet med att ta hand fram handlingsplaner om hur man ska hantera våldsbejakande extremism går trögare i mindre kommuner.

Det visar en rapport som nationella samordnaren Mona Sahlin tagit fram.

I Gislaveds kommun finns i dagsläget ingen färdig handlingsplan, men Amra Salihovic, som jobbar med att ta fram en handlingsplan och en lägesbild det här året, tycker ändå inte att kommunen halkat efter.

– Vi gör otroligt mycket förebyggande arbete i kommunerna, tillsammans med polisen, så jag skulle inte vilja säga att vi släpar efter. Däremot tror jag att man i storstadsregionerna har ett mer omfattande bekymmer med frågan och då prioriterar den sig själv, säger Amra.

I Gislaveds kommun jobbar man för fullt nu med att ta fram en handlingsplan mot våldsbevakanda extremism och skaffa sig en lägesbild över hur det ser ut. Sedan ska man utbilda personal som ska kunna upptäcka personer som håller på att radikaliseras för att kunna slå larm tidigt.

I en rapport som nu släppts, som bygger på enkäter från 70 procent av Sveriges kommuner, visar det sig att bara sju procent har tagit fram en handlingsplan - och bara drygt hälften har en klar bild av läget när det gäller våldsbevakande extremism.

I exempelvis Tranås, där ju självmordsbombaren i Stockholm bodde, har man en nerskriven handlingsplan som det snart ska tas politiskt beslut om.

Polisen har gjort en lägesbild om extremismen i Tranås, den tyder inte på att det skulle finnas några grupperingar.

I Jönköpings kommun, som faktiskt tillhör de sju procenten som har en handlingsplan, har man i ett antal år haft en lägesbild över motsättningar mellan höger-och vänsterextrema, men sedan en tid tillbaka har man också breddat till religiös extremism, säger Fredric Jonsson på räddningstjänsten.

– När det gäller religiöst våldsbejakande, som kanske de flesta associerar till just nu, har vi en pågående dialog med både polisen och säkerhetspolisen om läget. Enligt våra uppgifter är vi inte speciellt utsatta i Jönköping i den frågan.

I Jönköpings kommun har man också haft en stor utbildning i vintras, med chefer och politiker, om våldsbejakande extremism. Om några veckor ska alla kommuner i Jönköpings län ha en nätverksträff för att stämma av hur arbetet går.

– Vi vill utbyta goda idéer och se vad vi kan göra tillsammans. Men det finns även tidigare tagna kontakter mellan kommunerna där vi hjälper varandra i den här frågan.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".