Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Jönköping university

Studenterna jublar - nu vill högskolan bygga ut

Publicerat torsdag 21 april 2016 kl 13.19
Student: Är vi hela klassen får vi knappt plats i klassrummet
(1:56 min)
Studenterna Sara Tolinsson och Josefine Jansson
1 av 2
Studenterna Sara Tolinsson och Josefine Jansson. Foto: Peter Jernberg/Sveriges Radio

Högskolan i Jönköping planerar en stor expansion. Inom bara tre år vill man bygga ut lokalytan med tio procent. Det visar en intern plan som P4 Jönköping tagit del av.

Och planerna välkomnas av studenterna som tycker det är för trångt i dag.

- Det finns väldigt få grupprum i dag och det är svårt att få tag i dem, man får boka en vecka i förväg, säger Sara Tolinsson som går sista året på HLK, Högskolan för lärande och kommunikation.

- Hur bra som helst att man bygger ut, är vi hela klassen får vi knappt plats i klassrummen, säger klasskamraten Josefine Jansson.

Det är den största utbyggnaden av högskolan sedan den byggdes för 20 år sedan som nu planeras, det visar de hittills okända planerna som P4 Jönköping tagit del av. Jönköping university, som man numera kallar sig, ska på bara tre år få nästan tusen fler studenter, över hundra fler anställda och bygga hundratals studentlägenheter på campusområdet. Med hjälp av kommunen vill man ha 2 000 nya studentlägenheter.

För att klara detta behöver man mark, värdefull och attraktiv mark där det idag är främst finns parkeringar i anslutning till dagens byggnader. Lokalytan ska öka med tio procent, om högskolan får som den vill.

- Vi behöver bygga fler lokaler. Vi är redan trångbodda och sedan parallellt med detta så är det 900 fler studenter som vi ser kan börja hos oss och det innebär också nya studentbostäder i den här expansionen, säger Helena Zar Wallin, VD på Högskoleservice.

Tanken är att nuvarande Hälsohögskolan, som nyligen totalrenoverades, ska bli studentbostäder, och istället ska den inrymmas i en helt ny byggnad intill högskolan. Nya studentbostäder byggs också och ytterligare en parkering intill ska tas i anspråk.

Men om de här stora planerna, som ska vara sjösatta redan till 2019, ska bli verklighet, måste Jönköpings kommun släppa till mark och det är fler byggherrar som gärna bygger bostäder på den värdefulla marken och kommunalrådet, moderaten Carin Berggren lovar

- Vi har en grupp som är utsedd att ta tag i området kring högskolan och det hoppas jag vi kan var färdiga med till sommaren, säger kommunalrådet Carin Berggren (M).

Kan ni släppa så central mark till verksamhetslokaler till högskolan när det samtidigt är brist på bostäder och andra byggherrar är intresserade?

- Det är olika planer på byggnation och det är klart att det finns fastighetsbolag som vill bygga och som är duktiga att bygga så det måste vi ha med oss, säger Carin Berggren.

Fakta: Så vill högskolan expandera på tre år, 2019

Från 7 200 till 8 100 studenter

Från 730 till 850 anställda

Från 80 000 till 88 000 kvadratmeter lokaler

Från 2 400 till 4 200 studentbostäder

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".