Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Jönköpings län

Nya tag för att nå miljömålen

Publicerat torsdag 21 april 2016 kl 18.03
Catarina Kristensson, miljöstrateg: Räcker inte riktigt till
(1:53 min)
Catarina Kristensson, miljöstrateg
Catarina Kristensson, miljöstrateg. Foto: Therese Edin/Sveriges Radio

Trots flera satsningar med åtgärdsprogram under lång tid når inte Jönköpings län sina miljömål.

Därför tar Länsstyrelsen nu nya krafttag för att klara av uppdraget, med start nästa vecka. Det är en lång bit kvar innan man når målen, säger Catarina Kristensson, som är miljöstrateg på Länsstyrelsen.

– Som det ser ut så är det svårt att nå miljömålen till 2020, det går alldeles för långsamt.

1999 satte regeringen upp 15 miljömål och fyllde sedan på med ett till som skall nås senast år 2020. De här miljömålen jobbar man även med i Jönköpings län.

Men det ser alltså verkligen inte ut som att man kommer kunna uppfylla målen om det fortsätter i samma takt. Av de 14 mål som bedöms på länsnivå - bland annat ha levande skogar, ett rikt växt- och djurliv, friskt luft och grundvatten av god kvalitet - bedöms inte ett enda av dem kunna uppfyllas innan 2020 eller ens vara i närheten av det.

För att ändå göra ett seriöst försök att uppnå målen har man på Länsstyrelsen i Jönköpings län jobbat med åtgärdsprogram under flera år, men det har alltså inte varit tillräckligt, säger miljöstrategen Catarina Kristensson.

Det är ett stort och brett arbete som pågår, så det är inte så att det inte händer saker, men det räcker inte riktigt till. Då startar nu arbetet med ett nytt åtgärdsprogram.

Arbetet med det nya åtgärdsprogrammet drar igång nästa vecka. Då ska 45 personer, uppdelade i tre grupper med tre olika områden, träffas och jobba fram det nya förslaget där det ska vara tydligt vilken aktör i samhället som har ansvar för vad och sen få dem att göra det.

Förutom Länsstyrelsen är bland annat LRF, Skogsstyrelsen och kommunerna med.

Catarina Kristensson tror att det nya åtgärdsprogrammet kommer göra så man ändå klarar miljömålen.

– Det tror jag absolut. För att med samverkan och med goda exempel i det arbetet som redan pågår så kommer man kunna ta mer konkreta insatser och projekt och genomföra bra saker, så det blir rejäla krafttag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".