Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Jönköping

Ryktet i krog-Sverige: Här är kontrollerna tuffa

Publicerat torsdag 28 april 2016 kl 05.35
Krögaren: Kraven bra för branschen
(2:04 min)
Uteservering.
1 av 2
Foto: Marcus Ericsson/TT
Karin Widerberg (S), socialnämnden i Jönköping. Foto: Oskar Mattisson/ Sveriges Radio
2 av 2
Karin Widerberg (S), socialnämnden i Jönköping. Foto: Oskar Mattisson/ Sveriges Radio

I krog-Sverige sprids bilden av att det är extra svårt att få serveringstillstånd i Jönköping. 

Men samtidigt görs färre kontroller nu än förra året.

– Det har varit intensivt som sjutton nu. Jönköpings kommun har - upplevs det som i alla fall - tagit ett tufft, större grepp när det gäller inspektioner och närvaro på stan, säger marknadschefen för restaurangkedjan Harrys, Gustav Löfving.

Även om vädret kanske inte inbjudit till det just nu, så är säsongen för att ta sig ett glas vin eller en öl på en trevlig uteservering snart här. Det innebär förstås också högsäsong för krögarna, men i Jönköping kan gemytligt sorl från verandor och terrasser nu bli mer sällsynt. Rapporterna om indragna serveringstillstånd har nämligen avlöst varandra i år. Att krögarna i Jönköping har ögonen på sig är en uppfattning som nått långt utanför stadens gränser, berättar Gustav Löfving.

– I och med att vi har krogar över hela landet träffas vi med jämna mellanrum och pratar om vissa frågeställningar, det här är en av dem. Då hör ju vi att det varit en annan intensitet i Jönköpingsregionen den senaste tiden, det senaste året eller så.

Bilden av hårdare kontroller delas dock inte av Karin Widerberg, andre vice ordförande i socialnämnden - som är de som beslutar om alkoholtillstånd. Hon säger att det i själva verket faktiskt är tvärtom.

Vi har gjort färre tillsynskontroller under våren 2016, jämfört med våren 2015. Man har inte hunnit med helt enkelt.

Men trots att ni gjort färre tillsyner så är det fler som har åkt dit. Ska det tolkas som att krögarna i Jönköping blivit slarvigare?

– Nej, jag vill inte säga att de blivit slarvigare, utan det är olika händelser som skett. Vi är noggranna och det ska vara ordning och reda. Det ska också vara likabehandling; ingen krögare, oavsett om man är liten eller stor, ska ha någon gräddfil. Samma regler gäller för alla.

Hårda kontroller och tuffa krav är bra, menar Gustav Löfving på Harrys.

– Vi och våra krögare i Jönköping är helt överens om att det är väldigt bra för branschen. Det sätter press på verksamheter att efterleva de krav som finns, och det uppskattar vi.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".