Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Region Jönköpings län

Föräldrars foton plågar förlossningen

Publicerat måndag 9 maj 2016 kl 04.45
Jill Andersson, barnmorska: Man känner sig utlämnad
(2:10 min)
Barnmorskorna Madeleine Bruce och Jill Andersson.
1 av 2
Barnmorskorna Madeleine och Jill ser att det blivit vanligare att föräldrar fotar förlossningen. Foto: Peter Jernberg/Sveriges Radio
Helen Ulvegard, kommunikationsstrateg på region Jönköpings län
2 av 2
Kommunikationsstrateg Helen Ulvegard berättar att för föräldrarna gäller det att i fortsättningen fråga först om de vill fota. Foto: Peter Jernberg/Sveriges Radio

Personal som smygfilmas och hängs ut på sociala medier och föräldrar som har med sig professionella fotografer blir ett allt större problem på länets sjukhus.

Att fotografera ett av livets kanske största ögonblick har ju länge varit vanligt, men att filma och fotografera hela förloppet och sedan sprida det på bloggar, hemsidor och sociala medier har blivit allt vanligare, enligt barnmorskorna. I takt med detta har det också vuxit till ett arbetsmiljöproblem, menar de.

– Jag upplever att det blivit mer fotografering, att man filmar mer och att man även tagit in proffs-fotografer. Det har ökat, säger Jill Andersson, barnmorska på länssjukhuset Ryhov i Jönköping.

Det har förekommit att personal blivit uthängda på sociala medier med namn och bild när föräldrar inte varit nöjda, man har upptäckt mobiltelefoner som står och smygfilmar i förlossningssalen och några gånger har föräldrar haft med sig en professionell fotograf in på förlossningen som ska dokumentera hela förloppet.

– Ibland kommer ju personalen med på de här bilderna och man kan känna att man hamnar på bilder man inte riktigt vill vara med på, säger Jills kollega Madeleine Bruce.

De hade inte kollat upp tillstånd innan och många kollegor sade att de inte ville vara med. Man känner sig utlämnad. Man blir obekväm i situationen och känner inte att man kan vara sig själv riktigt.

Region Jönköpings län tvingas nu skärpa reglerna. Nya riktlinjer ska ut under våren där det blir förbjudet att filma och fotografera i sjukhusens lokaler utan att fråga personalen först, berättar Helen Ulvegard som är kommunikationsstrateg på regionen.

– Det är ett förtydligande. Vill du fotografera så fråga först. Vi går ut under våren med informationen, säger Helen Ulvegard.

Men barnmorskorna hade hellre sett ett förbud att fotografera och filma så att personalen kommer med.

– Då vet ju alla vad som gäller, säger Jill Andersson.

Kommentera: Vad tycker du om att fotografera förlossningen?

Här är regionens nya fotoregler på länets sjukhus:

Patienter, elever på regionens skolor, besökare eller personal får aldrig fotograferas eller filmas utan sitt medgivande. Inga andra än de som gett sitt medgivande får vara med på bild eller film, även om de bara råkar passera i bakgrunden. Personer under 18 år får inte fotograferas eller filmas utan anhörigs medgivande. Reglerna gäller i alla lokaler där personerna befinner sig, till exempel mottagningar, vårdcentraler, ungdomsmottagningar och ambulanser, men också i receptioner, kaféer, väntrum och klassrum.

Källa: www.rjl.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".