Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Förslag: Gyllene stol ska ge invånarna svar från politiker

Publicerat lördag 7 maj 2016 kl 10.24
Angelica Lundberg (SD): Ibland kan vara svårt att veta vart man ska vända sig för att få svar på sina frågor
(1:28 min)
En gyllene stol. Foto: Pi Frisk/SvD/TT.
En gyllene stol där politiker ska sätta sig för att svara på medborgarnas frågor. Det föreslår Sverigedemokraterna i Mullsjö i en motion till kommunfullmäktige. Foto: Pi Frisk/SvD/TT

En gyllene stol, om än symbolisk, ska göra det lättare för Mullsjöborna att komma i kontakt med sina politiker. Det hoppas sverigedemokraten Angelica Lundberg.

I en motion till fullmäktige föreslår Angelica Lundberg att väljarna lättare ska få möjlighet att ställa frågor till politiker genom att sätt dem i "Gyllene stolen".

– Min tanke är att man anmäler sin fråga till kommunkontoret några dagar innan kommunfullmäktigesammanträdet, till den politiker som man vill ha svar ifrån. Sen får man ställa frågan vid fullmäktigesammanträdet och politikern får där en chans att svara. Man kan tänka sig två minuter per fråga och två minuter per svar, säger Angelica Lundberg.

Om det sen på riktigt ska vara just en gyllene stol som politikern i fråga får sätta sig i är kanske inte det viktigaste, menar hon.

– Det här är mer en metaforiskt namn för det hela. Men visst kan man tänka sig en stol.

I dag finns det i olika kommuner allmänhetens frågestund, men Angelica Lundberg menar att många inte vet hur de ska gå tillväga för att ställa sina frågor till politikerna och att hennes förslag skulle göra det lättare.

– Som vanlig medborgare tror jag inte alltid att man vet hur man ska gör för att få svar på sina frågor. Det här är ett sätt att lyfta fram det i ljuset litegrann och göra det tillgängligt för medborgarna.

Tycker du att det är ett problem i dag för medborgare att få kontakt med politiker?

– Jag upplever det så som privatperson, att det ibland kan vara svårt att veta vart man ska vända sig för att få svar på sina frågor. Jag tror att många andra kan uppleva att det finns ett gap mellan politiker och övriga invånare och det är inte så det ska vara, makten ska ju utgå från folket.

Tror du att det här är något som kommer att uppskattas av Mullsjöborna?

– Jag hoppas verkligen det. Jag hoppas att Mullsjöborna, om det här införs, tar sin chans och kommer till våra fullmäktigesammanträden och ställer sina frågor så att de kan få svar, säger Angelica Lundberg.

Senare i maj ska fråga upp för beslut i kommunstyrelsen.


Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".