Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Jönköping

Restaurang sålde polsk oxfilé som svensk

Publicerat fredag 13 maj 2016 kl 05.00
Johanna Hänninen, livsmedelsinspektör: Man kan vilja tjäna pengar
(2:16 min)
Restaurang.
1 av 2
På 41 procent av de kontrollerade restaurangerna stämde inte menyn. Foto: JESSICA GOW / TT
Johanna Hänninen, livsmedelsinspektör på miljö- och hälsoskyddskontoret på Jönköpings kommun.
2 av 2
Livsmedelsinspektören Johanna Hänninen säger att det kan innebära en hälsorisk när restaurangerna serverar något annat än vad som står på menyn. Foto: Therese Edin/Sveriges Radio

På nästan varannan restaurang som Jönköpings kommun kontrollerat i år serverades något annat än vad som stod på menyn.

Klickbar karta över restaurangerna som fått anmärkningar.

Zooma in på kartan för att se restaurangerna som haft anmärkningar och deras egna kommentarer.

När miljö- och hälsoskyddskontoret på Jönköpings kommun varit ute under början av 2016 och granskat restauranger i kommunen visar det sig att 41 procent av dem serverar något annat än vad som står på menyn. Det kan till exempel handla om oxfilé - på två av de kontrollerade restauranger serverades utländskt kött, fastän det stod att det var svenskt.

Kommunens inspektörer har kontrollerat 22 slumpvis utvalda restauranger och på nio av dem hittades fel i menyn gentemot vad man serverade. Det är procentuellt fler än för 4 år sedan när kommunen drog igång sin satsning, berättar Johanna Hänninen som är livsmedelsinspektör.

– Vi kunde se att det inte är samma fel längre, men restaurangerna gör fortfarande fel, säger hon.

Visita: Fusket kan dra ner hela branschen

För fyra år sedan var det vanligaste fusket fetaost, istället serverades något billigare alternativ. I år finns det exempel på att du kan beställa parmaskinka, men får en annan lufttorkad skinka, eller handskalade räkor som inte alls är handskalade. På ett ställe serverades tryffelsås utan det minsta spår av tryffel i. Men även påhittad mat förekommer, på en restaurang fanns kungsflundra med på menyn, det är ett fantasinamn. Risken är inte bara att kunderna luras på pengar, det kan också röra sig om en hälsofara.

Det finns exempel på att man inte serverar parmesan-ost utan en liknande ost som kan innehålla ägg, och det kan vara en fara om man är allergisk mot ägg.

Men varför fuskar restaurangerna då?

– Det skulle kunna vara så för att man helt enkelt vill tjäna pengar på det. Men det kan också i vissa fall bero på okunskap, man vet inte om att man inte serverar det man säger att man serverar, säger Johanna Hänninen.

Kommentera: Litar du på vad restaurangerna säger att de serverar på menyn? Har du själv varit med om att blivit lurad?

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.

Användarkommentarer

Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".