Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Jönköping

Matfusket: Restaurangerna kan bli lurade

Publicerat fredag 13 maj 2016 kl 15.24
Jonas Hjort, restaurangägare: Klart man inte ska luras
(1:52 min)
Matlagning, restaurangkök
Foto: PONTUS LUNDAHL / TT

Restauranger i Jönköping kan luras av grossisterna som de köpt sina varor från.

Det har framkommit när kommunens livsmedelsinspektörer granskat restaurangerna.

P4 Jönköping har tidigare berättat att nästan hälften av kontrollerade restauranger i Jönköping serverar något annat än vad som står på menyn.

På A6 golfrestaurang har man flera gånger drabbats av att man fått fel leveranser och blivit lurade av grossister, berättar ägaren Jonas Hjort.

Vi hade beställt parmesan och så kom en annan slags hårdost som inte får heta parmesan. I det här fallet, när det var lunch, hann vi inte byta så vi körde på det.

Under året har Jönköpings kommuns livsmedelsinspektörer varit ute på 22 slumpvis utvalda restauranger och granskat deras menyer. Hos nio av restaurangerna serverades något annat än vad som stod på menyn. Det finns exempel som handskalade räkor som egentligen kommit i burk med lake eller polsk oxfilé som såldes som svensk. Inspektörerna tror att restaurangerna kan göra så här för att tjäna pengar, men det kan också bero på okunskap.

Men i vissa fall har de sett att ägarna kan ha blivit lurade av grossisterna. De kan ha beställt en vara som sedan visar sig vara något annat. Lurendrejeri såklart, men det är ändå restaurangens ansvar vad de lägger fram på tallriken till kunden, säger Johanna Hänninen.

– Självklart är restaurangen ansvarig att se till att de serverar det som de säger att de serverar. Men det ska vara rätt i tidigare led också.

Jonas Hjort på A6 golfrestaurang håller med om att det är restaurangens yttersta ansvar.

– Vi tar ju vårt ansvar där, men sedan kan man prata om allvarliga fel och inte så allvarliga fel. Det är klart att man inte ska luras, men det finns ju företag och andra restauranger som gör värre saker, tycker jag.

Jonas Hjort hoppas nu att Jönköpings kommun tar tag i detta och börjar kontrollera grossisterna - och i och med menyfusk-granskningen i år har inspektörerna upptäckt att det finns mer att göra. Därför vill nu miljö- och hälsoskyddskontoret göra en riktad satsning mot just grossisterna.

– Vi har en tanke att vi ska fortsätta gräva i det här, men det är oklart när.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".