Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Emåförbundet prisat vid Havs- och vattenforum

Publicerat onsdag 25 maj 2016 kl 06.26
Bodil Liedberg Jönsson, styrelseledamot, och Anders Gustafsson, ordförande i Emåförbundet tar emot vattenmiljöpriste "Sjöstjärnan" på Havs- och vattenforum i Göteborg. Foto: Havs- och vattenmyndigheten.
1 av 2
Bodil Liedberg Jönsson, styrelseledamot, och Anders Gustafsson, ordförande i Emåförbundet tar emot vattenmiljöpriste "Sjöstjärnan" på Havs- och vattenforum i Göteborg. Foto: Havs- och vattenmyndigheten.
Emån.
2 av 2
Foto: Adam Ihse/TT.

Emåförbundet tilldelas 2016 års vattenmiljöpris Sjöstjärnan.

Sjöstjärnan är ett nationellt vattenmiljöpris som delas ut av Havs- och vattenmyndigheten, Lantbrukarnas riksförbund och Sveriges kommuner och landsting.

– De får priset för ett långvarigt och engagerat arbete med att värna Emåns vattenresurser och vårda, utveckla och återställa värdefulla natur- och vattenmiljöer, säger Björn Sjöberg, avdelningschef på Havs- och vattenmyndigheten.

Prissumman är 50 000 kronor.


Juryns motivering till valet av Emåförbundet till 2016 års vinnare av Sjöstjärnan:

"För ett långvarigt och engagerat arbete med att värna Emåns vattenresurser och vårda, utveckla och återställa värdefulla natur- och vattenmiljöer. Inom Emåförbundet arbetar kommuner och representanter för olika näringar som jordbruk, skogsbruk och industri, i samverkan med kunskapsuppbyggnad och miljöåtgärder i ett avrinningsområdesperspektiv, helt i vattenförvaltningens anda!"


Fakta: Emån

Emån har sina källor uppe på det småländska höglandet cirka 330 meter över havet i Nässjö kommun och rinner efter 22 mils mycket varierande lopp ut i Östersjön vid Em i norra delen av Kalmar Sund. Emån är det största vattendraget i sydöstra Sverige, avrinningsområdet är cirka 4500 kvadratmeter stort och berör huvudsakligen åtta kommuner i Jönköpings- och Kalmar län. Emåns huvudfåra och flera biflöden är av riksintresse för naturvården.

Källa: Havs- och vattenmyndigheten

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".