Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Jönköping

Elmias vd i lönestrid med kommunen: Han kräver för mycket

Publicerat torsdag 26 maj 2016 kl 15.06
Carl-Johan Korsås, stadsdirektör: Lämnat tillbaka anspråket
(2:00 min)
Elmia.
Foto: ANDERS WIKLUND / TT

Elmias tillfällige vd, Roger Jonsson, har hamnat i en lönestrid med Jönköpings kommun - som ju är huvudägare till mässbolaget.

Roger Jonsson tog ju över som tillfällig vd sedan Robert Sumberesi fått sparken efter miljonförlusterna och nu kräver Roger Jonsson ett så högt arvode att han går över kommunens löneramar.

Kommunen vägrar betala arvodet som Roger Jonsson kräver, det visar en mejlkonversation mellan stadsdirektören Carl-Johan Korsås och Roger Jonsson som P4 Jönköping begärt ut.

– Det har framförts ett löneanspråk från styrelsens och Rogers sida, som vi då har prövat mot den lön som Robert Sumberesi hade. Vi har lämnat tillbaka löneanspråket med en justering, säger Carl-Johan Korsås. 

Turerna i det krisdrabbade kommunala mässbolaget Elmia går därmed vidare. Sedan bolaget gjort enförlust på över 10 miljoner kronor på två år fick vd:n Robert Sumberesi nyligen lämna bolaget.

Istället tog styrelsens ordförande, moderaten Roger Jonsson över som tillfällig vd, men stannar samtidigt kvar som styrelseordförande.

Men Roger Jonsson sitter på en tredje stol, han är nämligen samtidigt även vd för ett konsultbolag - samma konsultbolag som nu hyr ut honom som vd på Elmia. Hans egen styrelse har alltså inte bara gett honom vd-posten i det kommunala mässbolaget, utan också godkänt att hans eget företag hyr ut honom tillfälligt till Elmia. 

Det är efter den här konstruktionen som Roger Jonsson nu hamnat i en lönestrid med huvudägaren Jönköpings kommun. Han kräver ett konsultarvode på 1 250 kronor i timman - vilket skulle ge en totalsumma på över 200 000 kronor i månaden, inklusive sociala avgifter. Det är 20 000 kronor mer än vad tidigare vd:n hade och betydligt mer än den övre gräns som kommunen beslutat om, menar Jönköpings kommun som gjort egna beräkningar.

Ikväll ska Elmias styrelse ta upp lönefrågan, men Roger Jonsson själv tycker att hans löneanspråk är rimliga eftersom även semester och löneförmåner ingår i hans krav.

– Vad Robert kostade en månad, det kan du dela med antalet timmar. Det är vad jag har begärt. Jag behöver inte ha mer, men jag vill inte heller ha mindre.

Efter P4 Jönköpings rapportering har Elmia skickat en egen värdering av Sumberesis lön där man räknat med även löneförmåner med mera och där hävdar man att Sumberesis lönenivå då är högre av vad Roger Jonsson kräver.

Samtidigt kom ett officiellt uttalande från styrelsen där man ger sin ordförande stöd för sina lönekrav. Skulle man jämföra det rätta beloppet med en ren lön, innebär ersättningen en lönenivå i paritet med tidigare vd:s lön, skriver man i uttalandet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".