Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Konsument

Så påverkar mjölkkrisen köttpriset

Uppdaterat torsdag 9 juni 2016 kl 12.33
Publicerat torsdag 9 juni 2016 kl 09.51
Åsa Andersson, LRF: Kalvarna blir dyra
(1:28 min)
Åsa Andersson, LRF.
1 av 4
- När vi får färre mjölkproducenter så får vi ont om kalvar, säger Åsa Andersson, LRF. Foto: David Westh/Sveriges Radio
Mats Fransson.
2 av 4
Mats Fransson bytte från mjölk- till köttdjur. Foto: Emmy Rydstrand/Sveriges Radio
Lena Fransson.
3 av 4
Lena och hennes man driver även försäljning på gården. Foto: Emmy Rydstrand/Sveriges Radio
Kossor.
4 av 4
Foto: Emmy Rydstrand/Sveriges Radio

Samtidigt som mjölkbönderna kämpar med ekonomin får köttbönderna rekordmycket betalt.

Krisen för mjölkbönderna har pressat upp priserna på nötköttet, som är rekordhögt nu. Fler bönder väljer att sluta med mjölk och övergå till bara köttproduktion.

En som gjorde det för några år sedan var Mats Fransson utanför Lekeryd, som gjorde det både för pengarna och för fritiden.

Det handlar om lönsamhet- och arbetsmässigt som styr, det är ju lite lugnare med köttdjur.

Så du tycker inte det bara är mer lönsamt utan också ger mer fritid?

– Ja, definitivt. Man är mer flexibel och det är ju skönt.

Ja, det är minst sagt dubbla världar för bönderna nu. För samtidigt som mjölken ger dåligt betalt har nötköttet aldrig varit så värdefullt som nu.

Enligt Lantbrukarnas riksförbund, LRF, har det gjort att fler mjölkbönder ställt om till köttproduktion. De som oftast ställer om är de som inte investerat i ombyggnationer på länge och kanske är nära pensionen.

Det är faktiskt så att den mjölkkris som bönderna upplever nu har hjälpt till att pressa upp slaktpriserna på nötköttet - som når nya toppnivåer nu, säger Åsa Andersson som är redovisningskonsult på LRF.

– Nu när vi får färre mjölkproducenter så får vi ont om kalvar som ska in i nötköttsproduktionen, vilket betyder att kalvarna blir dyra. Och det blir ju problematiskt för nötköttsproducenten, för även om den får ett bra slaktpris i slutändan så blir ju också inköpet dyrt.

Men den här upp- och nervända världen med dåligt betald mjölk och guldgruva för köttet är faktiskt också räddningen för en del bönder, enligt LRF.

– För mjölkproducenterna kan man säga att det här har varit räddningen. Hade vi haft det låga köttpriset som vi hade för några år sen tillsammans med det låga mjölkpriset som nu så hade vi fått se fler nerlagda gårdar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".