Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
J-Södra

J-Södra överklagar nämndens dom

Publicerat måndag 29 augusti 2016 kl 14.09
Sune Lantz: Kommer yrka på 1-1
(0:51 min)
J-Södra skandalmatchen Östersund
Foto: Mikael Fritzon/TT

Jönköpings Södra överklagar disciplinnämndens beslut kring den avbrutna matchen mot Östersund.

Det var i slutet av matchen mellan J-Södra och Östersund för två veckor sedan som en maskerad åskådare sprang in på planen och misshandlade gästernas målvakt Aly keita.

I förra veckan beslutade disciplinnämnden att Östersund skulle tilldelas en 3-0-seger då de ansåg att supportern tillhörde J-Södra och var deras ansvar.

Nu protesterar J-Södra mot beslutet genom att överklaga det till besvärsnämnden som är nästa instans inom fotbollen.

– Vi anser att disciplinnämndens är felaktigt och kommer gå vidare med det till besvärsnämnden. 

Hur stora förhoppningar har du på att ert yrkande går igenom?

– Jag har ganska stora förhoppningar. Det är klarlagt av rättsväsendet, polis och åklagare att angriparen inte är supporter till varken Jönköpings Södra eller Östersund. Rimligen kan besvärsnämnden inte bortsett från det.

Jönköpings Södras pressutlåtande

Styrelsen i Jönköpings Södra IF har enhälligt beslutat att överklaga disciplinnämndens beslut till besvärsnämnden.
Rättsväsendet har genom åklagare och polis klargjort att den så kallade angriparen inte är supporter till varken Jönköpings Södra IF eller Östersunds FK.

Klargörandet har bekräftats av angriparens advokat. Fakta är att angriparens agerande var spelrelaterat.
Styrelsen delar därmed disciplinnämndens ordförande hovrättsråd Kerstin Elserths och ledamot Kristin Perssons samt riksombudets Artur Ogelids bedömningar att huvudregeln i bestämmelserna inte är tillämplig utan att synnerliga skäl skall föreligger.

Nämndens majoritetsbeslut bygger på hypotetiska resonemang som utmynnar i en egen fiktiv supporterdefinition. Vän av ordning kan fråga sig vad som skall gälla i ett rättsligt ärende; diktade versioner eller rättsväsendets klargörande av fakta.
Styrelsen menar vidare, vilket stöds av matchdelegatens rapport och torde för övrigt vara ostridigt, att det inte fanns några brister i säkerhetsarbetet. Situationen som uppstod kunde omöjligen förutses av någon och var därmed mycket svår eller omöjlig att förhindra.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".