Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
#Skoldusch

Så ska fler elever vilja duscha

Publicerat onsdag 16 november 2016 kl 05.30
AnneMarie Grennhag (M): Eleverna får mer integritet
(1:02 min)
Person i dusch.
1 av 2
Foto: FREDRIK SANDBERG / TT
AnneMarie Grennhag som är moderat och ordförande i barn och utbildningsnämnden i Jönköpings kommun står i radiohuset och tittar in i kameran.
2 av 2
AnneMarie Grennhag (M) tror att elever kommer att känna sig bekväma att duscha i skolan framöver. Foto: Emma Johansson/Sveriges Radio

Jönköpings kommun gör en storsatsning för att fler elever ska vilja duscha i skolan.

Alla duschrum i Jönköpings kommun kommer att byggas om så att det finns skiljeväggar mellan duscharna. Det är ett arbete som redan har startats och som väntas pågå i några år framöver.

– Jag känner att vi är helt rätt i Jönköpings kommun när vi tittar över våra omklädningsrum så att vi kan göra vad vi kan för att fler elever ska duscha efter sina idrottslektioner, säger AnneMarie Grennag (M) som är ordförande i barn- och utbildningsnämnden.

Det har visat sig vara långt ifrån självklart för alla elever att duscha efter idrotten. Landets P4-kanaler har gjort en undersökning med fler än 3 000 högstadieelever där 60 procent av eleverna uppger att de inte alltid duschar i skolan.

Fler än var tredje elev i undersökningen uppger att de sällan eller till och med aldrig duschar efter idrotten. En av anledningarna är att det känns jobbigt att visa sig naken för andra elever och Jönköpings kommun hoppas nu kunna göra det bekvämare att duscha genom skiljeväggarna.

– Det gör ju att eleverna på ett helt annat sätt kan behålla sin integritet, säger Grennhag.

Hur ser du på att en tredjedel av högstadieeleverna nästan aldrig duschar efter idrotten?

– Det är inte bra. En orsak som jag har fått veta att det kan bero på är en rädsla för att bli smygfotograferad. Då är det extra viktigt att vi bygger om duschrummen för att underminera det.

Fotnot: Undersökningen har gjorts via en webbenkät gjord på 80 högstadieskolor runtom i landet. Undersökningen speglar hur eleverna på de 80 skolorna ser på frågan och och ger ingen generell bild hos högstadieelever i Sverige.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".