Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Jönköping

Journalen på nätet - bra men svår att förstå

Publicerat söndag 20 november 2016 kl 11.52
"Vården kanske borde erbjuda ytterligare stöd"
(1:26 min)
Sofie Wass,  doktorand i informatik vid Jönköping international business school, JIBS. Foto: Peter Jernvberg/Sveriges Radio.
Sofie Wass, doktorand i informatik vid Jönköping international business school, JIBS. Foto: Peter Jernberg/Sveriges Radio.

Att kunna läsa journalen på nätet tycker patienterna i länet är bra - när de förstår vad det står. Det visar en ny studie.

Sedan ett och ett halvt år tillbaka kan man i länet läsa sin journal på nätet och nu har vården fått en första indikation på vad patienterna tycker om det här. En övervägande majoritet tycker det finns många positiva effekter, men hela 70 procent av de tillfrågade patienterna tycker att viss information i journalen är svår att förstå, till exempel medicinska termer och förkortningar. Det kan begränsa möjligheten att ta till sig informationen och öka risken att man missförstår.

Hör sjuksköterskestudenterna som lär sig om begripligt journalspråk i ljudspelaren ovan!

Omkring 60 patienter har i bland annat djupintervjuer svarat att man tycker om det här. En stor majoritet, 81 procent, tycker att de blir mer involverade, att de kan påverka vården mer (62 procent) och att det dessutom påverkar deras beteende i rätt riktning (70 procent), berättar Sofie Wass, doktorand i informatik vid Jönköping international business school, JIBS, som gjort studien som snart ska presenteras i en medicinsk tidskrift.

I enkäten framgår också att de vill kunna nå mer information digitalt.

– Patienterna vill också kunna läsa sina provsvar och kunna följa sina remisser, men också hur olika läkemedel påverkar varandra, säger Sofie Wass.

Men 70 procent av de tillfrågade patienterna tycker alltså att viss information i journalen är svår att förstå. Och här kan vården bli bättre, menar Sofie Wass.

– Vården kanske borde erbjuda ytterligare stöd för att man ska få full nytta av att läsa sina journalanteckningar, till exempel genom någon tjänst som förklarar medicinska termer eller något liknande.

Fakta om journaler på nätet:

I februari 2015 blev det möjligt att med hjälp av e-legitimation ta del av sin journal via datorn, surfplattan eller telefonen. Alla över 18 år har möjlighet, föräldrar kan se sina barns journaler. Patienten kan ta del av journalanteckningar, diagnoser och vaccinationer från och med 1 juli 2014. Psykiatri, habilitering, kuratorer och psykologer ingår till en början inte i systemet. Mängden information som finns kommer succesivt att byggas ut.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".