Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Jönköpings län

Så ska fylleri på julborden stoppas

Publicerat tisdag 6 december 2016 kl 18.07
"Förfesta inte för mycket innan"
(1:50 min)
Jesper Norén och Susanne Dulnuan, i bakgrunden dukade långbord.
1 av 2
Jesper Norén och Susanne Dulnuan vill att deras gäster ska njuta av maten i första hand och ta det lugnt med spriten. Foto: Petra Levinson/Sveriges Radio
En julbordsbuffé och folk som skålar.
2 av 2
Foto: Fredrik Sandberg/TT och Leif R Jansson/TT. Montage: Sveriges Radio

Anställda som skäller ut chefen eller ryker ihop med sina kollegor. Det är inte alltid julbordet blir vad man tänkt sig.

När företag bjuder på julbord kan det ibland gå överstyr. En del restauranger hyr därför in ordningsvakter.

Höganlofts restaurang i Isaberg utanför Gislaved kan ta emot uppåt 400 gäster under en och samma kväll, och har både underhållning och barservering i samband med julbordet.

Flera ordningsvakter håller uppsikt över gästerna. En står vid dörren och två rör sig inne i matsalen.

Det vanligaste problemet är att folk förfestar innan de kommer till julbordet.

– Det kan hända att någon är för go i hatten och då får de åka hem, säger Susanne Dulnuan, driftsansvarig för matsalen på Höganloft.

Blir någon för berusad under kvällen erbjuds de alkoholfritt och personalen ber dem ibland gå ut och ta frisk luft. 

Oftast är det god stämning, enligt Susanne Dulnuan.

Men ibland börjar folk gräla på fyllan. En del skäller ut chefen och andra ryker ihop med sina kollegor.

Det har hänt mer än en gång att folk som bråkat fått lämna restaurangen och sedan börjat slåss med varandra utanför.

– Fortsätter bråket där ute så har vi fått tillkalla polis vid några tillfällen, säger Susanne Dulnuan.

Vid ett julbord på en restaurang i Värnamo förra året blev en kvinna så aggressiv av spriten att hon gav sig på fyra av sina kollegor med knytnävarna.

En av dem fick en rak höger och började blöda näsblod, och en annan fick en sprucken läpp.

Kvinnan dömdes nyligen för misshandel och jobbar inte kvar på företaget.

För en del slutar julbordet med en natt i fyllecellen. Polisen får mer att göra när folk festar på vardagarna och det är ett annat klientel än vanliga krogkvällar, säger Anna Leijon, gruppchef för ingripandeverksamheten vid polisen i Jönköping.

– Är man inte van att vara ute på krogen så kan det lätt bli att man tänker att nu slår vi på stort. Och då kan det lätt bli för mycket, säger hon.

Polisen i Jönköping märker att många julbordsfirare är ovana vid att möta polisen och har svårt att acceptera deras tvångsmedel.

En Jönköpingsbo som skulle in i fyllecell efter ett julbord förra vintern blev så arg över att bli fråntagen mobilen att han gav en polis flera knytnävsslag.

Jesper Norén, hovmästare vid restaurang Höganloft, har ett råd till alla som ska äta julbord.

– Ta det lugnt med alkoholen, ta en god öl eller snaps till sillen, men du behöver inte förfesta för mycket innan. Man är ju ändå här för maten och showen, och för att få en upplevelse.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".