Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Tre skäl till att fler kuggas på uppkörningen

Publicerat fredag 9 december 2016 kl 13.16
Sonja Forward: Blir helt undermåligt
(1:35 min)
Uppkörining, två personer i bil.
En övertro på sig själv kan straffa sig. Foto: Bertil Ericson / TT

En övertro på den egna förmågan är en orsak till att allt fler misslyckas när de ska ta körkort.

Det visar en studie som Trafikverket beställt, och där över 900 personer i landet fått svara på frågor före och efter uppkörningen.

En av rapportförfattarna, Sonja Forward vid det statliga forskningsinstitutet VTI, säger att det finns en grupp som kuggar och inte vill inse att de behöver öva mer.

Körskolorna brukar avråda den som inte är mogen från att köra upp, men det bryr sig inte alla om. I den enkät bland drygt 900 körkortsaspiranter som VTI har gjort finns det ett tydligt mönster - det finns en grupp personer, som kuggar flera gånger om och bokar omprov, efter omprov, eftersom de anser att de bara haft otur och fått en sträng inspektör.

– När de väl får ett underkänt prov finns det en tendens till att de bokar ett nytt prov nästan med detsamma efteråt, säger Sonja Forward, forskare på VTI, Statens Väg- och transportforskningsinstitut.

I Jönköpings län är det färre som klarar uppkörningen nu än för ett decennium sedan. Tidigare blev sex av tio uppkörningar godkända, nu bara fem av tio.

På Trafikverket diskuterar man nu om man ska ta bort möjligheten att boka in en ny uppkörning samma dag som man har kuggat.

Ett annat sätt att komma till rätta med det här skulle kunna vara att ha fler obligatoriska moment på trafikskolorna, och eventuellt ha som krav att trafikskolan måste godkänna den som ska köra upp, säger Sonja Forward.

– Men vi har väldigt många trafikskolor i Sverige och ganska dålig tillsyn. Då måste man också kunna vara säker på att trafikskolan är seriös.

En växande grupp som tar körkort är personer som kommit hit från ett annat land, och ofta har körkort sedan tidigare i sitt hemland. I den här gruppen är det fler som kuggar, bland annat eftersom det finns så ont om utbildningsmaterial på olika språk. Det största hindret är, enligt Sonja Forward, den obligatoriska riskutbildningen - en fyra timmar lång föreläsning som hålls på svenska.

Det säger sig själv, att ha en tolk med sig som ska översätta allt det här, det är ju nästan omöjligt. Det blir helt undermåligt.

Förslaget från VTI är att trafikskolorna samarbetar och samlar ihop alla som pratar ett och samma språk, och håller en riskutbildning på exempelvis arabiska.

Sedan finns det en tredje grupp, och det är personer som är så nervösa att de blir blockerade när de ska köra upp. P4 Jönköping har tidigare berättat om Raid Younan i Nässjö som tog 150 körlektioner och körde upp elva gånger, eftersom han var så nervös.

I Nederländerna finns det specialutbildade inspektörer som vet hur man ska lugna ner dem som är nervösa och det är något man borde kunna testa i Sverige också, menar VTI.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".