Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Värnamo

Vandalorum satsar ännu mer på design efter utbyggnad

Publicerat tisdag 20 december 2016 kl 15.14
Styrelseordföranden: Vi bygger på småländskt vis
(3:18 min)
Bengt Liljedahl, Christina Hamrin och Bengt Svenstig. Tre företagarfamilj som betalt utbyggnaden av Vandalorum.
1 av 2
Bengt Liljedahl, Christina Hamrin och Bengt Svenstig i den än så länge tomma nya utställningshallen. Tre företagarfamilj som betalt utbyggnaden av Vandalorum. Foto: Karin Malmsten/Sveriges Radio.
Fredrik Wretman har skapat konst av Sven Lundhs öga som nu finns i tillbygget "Svens veranda" på Vandalorum.
2 av 2
Fredrik Wretman har skapat konst av Sven Lundhs öga som nu finns i tillbygget "Svens veranda" på Vandalorum. Foto: Karin Malmsten/Sveriges Radio.

Vandalorum i Värnamo har byggts till för över 16 miljoner. Samtidigt rapporteras om nytt besöksrekord i år.

Satsningen på utbyggnaden har gjorts för att få ett ännu större museum och få plats med ännu mer verksamhet. En helt ny utställningslada har byggts och det har även gjorts en utbyggnad av restaurangen.

Bl a innebär de större lokalerna, en ännu större satsning på design och form, för design- och konstmuseet Vandalorum. Idag var det förhandsvisning av bygget.

De tre företagarfamiljerna Christina Hamrin, Bengt Liljedahl och Bengt Svenstig har skänkt pengarna till tillbygget.

Jag ser det som att vi kan bidra till att förverkliga någonting som kan ha stor betydelse för Värnamo och utveckla det lokala samhället här.
Jag tycker Vandalorum verkligen har visat detta under åren.
Det är verkligen roligt och skojigt att få vara med och förverkliga.

Museichef Elna Svenle kan konstatera att även i år blir det besöksrekord. Över 75 000 har besökt Vandalorum i år. En ökning med 17 procent jämfört med förra året, som också var ett rekordår.

Hit hittar folk från hela Sverige, men även från grannländerna.

Tanken är att det i framtiden ska finnas 13 utställningslador. Nu finns där fyra lador och nio plank som markerar var framtidens lador/utställningshallar ska stå.

Stiftelsens ordförande Jan-Ove Forsell vill förstås gärna att det ska bli fler utställningshallar, men det får ta sin tid och museet ska utvecklas i sund takt.

Vi bygger Vandalorum på småländskt vis.
Vi bygger i etapper, ser till att det är ekonomi i det och sen går vi vidare.

Utbyggnaden kommer att vara färdig att invigas den 21 januari 2017. Ansvarig arkitekt för utbyggnaden är Magnus Silfverhielm, Stockholm, med utgångspunkt i Vandalorums originalkoncept av Renzo Piano.

I lada nr två kommer att finnas 300 m2 med utställningar av ledande nordisk möbelkonst med fokus på formgivning, process och material. I lada två finns också 100 m2 för workshops och föreläsningar inom konst och design, där högskola, industri och näringsliv möter konstnärer, formgivare och arkitekter.

I lada nr tre kommer Smålands kosntarkiv att få 450 m2 till två nya utställningsrum och ett mer tillgängligt Studiearkiv med ca 1500 verk

Svens veranda är 120 m2 med plats för 66 restauranggäster och ligger vid restaurangen. Den tillägnas Vandalorums initiativtagare Sven Lundh (1925-2015), och där finns även konstverket ”Svens öga” skapat av konstnären Fredrik Wretman. Han skapade den med tanke på att det alltid talats om att Sven Lundh hade öga för konst, form och deras skapare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".