Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Jönköpings län

Lärare säger upp sig i protest - efter lönelyftet

Publicerat fredag 30 december 2016 kl 05.30
Läraren Karin Flodström: Det känns tungt
(1:44 min)
Karin Flodström vid ett bord med matteböcker och läxor.
1 av 2
Karin Flodström har inte sagt upp sig, men tycker det är tråkigt att hon inte fick del av lyftet. Foto: Petra Levinson/Sveriges Radio
Per Johansson i en skolkorridor.
2 av 2
Rektorn Per Johansson har tvingats rekrytera nya lärare till våren, eftersom fyra lärare på hans skola sagt upp sig.. Foto: Petra Levinson/Sveriges Radio

Många lärare fick nyligen ett rejält lönepåslag genom lärarlönelyftet. Men bland dem som blev utan är besvikelsen stor. Flera har sagt upp sig.

P4 Jönköping har pratat med Läraförbundets lokalavdelningar i alla länets kommuner och de allra flesta har fått samtal från lärare som är besvikna och ledsna efter att de blivit utan lönelyft.

Många funderar på att säga upp sig och flera har redan gjort slag i saken, bland annat i Jönköping, Sävsjö, Gnosjö och Gislaved.

Ungefär var tredje behörig lärare i länets kommuner fick ett lönepåslag på i snitt 2 500 kronor, när de statliga pengarna från lärarlönelyftet delades ut i oktober och november.

– Det kändes olustigt, liksom, det kändes som ett lotteri. 

Läraren Johan, som egentligen heter något annat, sade upp sig när han blev utan lönelyft.

Han fick snabbt ett lärarjobb i en grannkommun, där han lyckades förhandla till sig en lön som var flera tusen kronor högre.

Eftersom han inte vill orsaka avundsjuka bland sina nya kollegor har han valt att vara anonym.

Per Johansson, rektor på Dalviksskolan i Jönköping, säger att han hade velat dela ut en mindre summa pengar till alla lärare på sin skola, istället för att välja ut några som skulle få betydligt mer.

Men det var inte tillåtet att använda statsbidraget på det sättet.

På Dalviksskolan har redan fyra lärare sagt upp sig.

– Det var problem redan innan lärarlönelyftet och nu har det blivit ännu svårare att hitta behörigt folk.

Karin Flodström, lärare på Runnerydsskolan i Nässjö, tycker att stämningen har förändrats sedan lönepåslagen delades ut.

– Det känns ju inte som att någon pratar lön. Ingen vågar säga att man har fått pengar, men ingen vågar heller säga att man inte har fått, för man vill inte framstå som en sämre lärare, säger hon.

Själv fick hon inte del av lyftet och nu hoppas hon att hon ska kompenseras vid nästa lönehöjning.

  

Så blev reaktionerna på lönelyftet, kommun för kommun:

Aneby
Flera lärare har sagt att de funderar på att sluta, efter att ha blivit utan lönepåslag, enligt Lärarförbundet i Aneby. "Att satsningen skapar irritation märks tydligt," säger fackordföranden Linda Bodin. Hon tycker att kommunen borde ha skjutit till pengar så att alla lärare fick ett lönelyft.

Eksjö
Flera lärare har planer på att säga upp sig, enligt Lärarförbundet, men ingen uppsägning har kommit till Lärarförbundets kännedom. Lärarförbundet i Eksjö tycker att kommunen borde ha skjutit till pengar så att alla lärare fick ett lönelyft.

Gnosjö
Lärarförbundet känner till flera lärare som har sagt upp sig, samtidigt som lärare från andra kommuner söker sig till Gnosjö. Fackordföranden Åsa Gabrielsson jämför lönelyftet med det gamla betygssystemet: "Det fanns ett visst antal femmor i en skolklass, som man kunde dela ut. Det känns som att det här är ungefär samma, du kanske hade varit värd ett lärarlönelyft men pengarna har tagit slut." 

Gislaved
Lärarförbundet känner till flera lärare som slutat för att de inte fick del av lärarlönelyftet. "Sedan byts de här personerna oftast ut mot någon som har mindre utbildning och erfarenhet", säger fackordföranden John Wieslander. Lärarförbundet i Gislaved planerar att ha ett möte med kommunen och diskutera hur de statliga pengarna fördelats.

Habo
Habo kommun valde att ge lärare som legat efter lönemässigt ett rejält påslag i oktober, strax innan det statliga lärarlönelyftet delades ut. Lärarförbundet har fått in få reaktioner från lärarna när det gäller det statliga lärarlönelyftet, och inte hört om några uppsägningar.

Jönköping
Flera lärare har sagt upp sig och hittat jobb i grannkommunerna. Det uppger både Lärarförbundet och kommunen. "Det finns en oro och frustration ute på våra skolor. Man vet att man gör ett bra jobb och så får man inte del av löneökningen. Det finns fler kompetenta lärare än det finns pengar till," säger fackordföranden Cecilia Larsson.

Mullsjö
Ett fåtal lärare har varit tydliga med att de kommer söka nytt jobb, enligt Lärarförbundet. Lärarförbundet i Mullsjö tycker att kommunen skulle ha skjutit till pengar så att alla lärare premierats med en grundsumma. "Det är en otroligt svår process för rektorerna. Rektorerna vill ju inte sitta i en sits där de ska plocka ut de bästa," säger fackordföranden Linda Nero.

Nässjö
Flera lärare funderar på att säga upp sig, enligt Lärarförbundet. "Man är besviken, arg och ledsen. På flera platser upplevs lärarlönelyftet som ett arbetsmiljöproblem," säger fackordföranden Gabriella Johansson. Lärarförbundet i Nässjö tycker att kommunen skulle ha bidragit med pengar så att alla lärare fick ett lönelyft och kommer ta upp det när lönerna diskuteras i januari.

Sävsjö
Lärarförbundet känner till två personer som bytt jobb på grund av lärarlönelyftet och många andra har samma funderingar. Många har hört av sig och är oroliga och arga. "Med facit i hand så borde vi kanske ha haft en spridning på kanske 2500-5000 i lyft?! Då hade färre fått lyftet, men då hade det kanske varit lättare att förstå varför "just jag" inte fick något", skriver fackordföranden Anna Ahlstrand i ett mejl.

Tranås
Flera lärare funderar på att säga upp sig eller ta tjänstledigt eftersom de tappat lusten att jobba efter att ha blivit utan lönepåslag. Ingen uppsägning har kommit till Lärarförbundets kännedom. Lärarförbundet är kritiskt till att lönepåslaget i Tranås är begränsat till tre år, och inte permanent.

Vaggeryd
Lärarförbundet känner inte till några uppsägningar, men flera lärare från andra kommuner har sökt sig till Vaggeryd för att de blivit utan lönelyft i sina hemkommuner. Lärarförbundet i Vaggeryd tycker att staten borde låtit kommunerna fördela pengarna hur de ville, och att kommunerna skulle ha tvingats gå in med egna pengar också.

Vetlanda
Många har hört av sig till Lärarförbundet och varit missnöjda. Flera funderar på att säga upp sig. Lärarförbundet i Vetlanda tycker att kommunen borde ha skjutit till pengar så att alla lärare fick ett lönelyft.

Värnamo
Flera lärare säger att de tänker säga upp sig, enligt Lärarförbundet. "Det är jättemånga som hört av sig och som är både ledsna och arga. Det behövs en kommunal lärarlönesatsning men det verkar inte vara aktuellt i Värnamo kommun," säger fackordföranden Thomas Dahl.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".