Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Jönköpings kommun

Vill avveckla Grennaskolan

Uppdaterat fredag 31 mars kl 12.30
Publicerat fredag 31 mars kl 11.31
Andreas Sturesson, kommunalråd: Förblir en internationell studieort
(2:10 min)
Grennaskolan. Foto: Johan Nilsson/Scanpix.
Grennaskolan. Foto: Johan Nilsson/Scanpix.

Allianspartierna i Jönköping vill avveckla Grennaskolan, som är ett av tre riksinternat i Sverige.

Skolan i Gränna har funnits sedan 1963, men nu kan den vara på väg att försvinna. Bara två elever har sökt till hösten.

– Det är ingen rolig presskonferens att hålla, det vi tyvärr känt oss nödgade att meddela i dag, säger Andreas Sturesson (KD), kommunalråd i Jönköping. 

De grundskoleelever som går där nu ska få gå kvar, men däremot sker inget nyintag. Enligt alliansen har skolan kostat Jönköpings kommun 45 miljoner kronor under 2000-talet, dessutom fanns bara två sökande till hösten.

Samtidigt vill Sturesson fördjupa samarbetet som vuxit fram med högskolan i Jönköping, som låtit preparander - alltså studenter som går förberedande utbildningar - gå på Grennaskolan. 

– Här har man sett Gränna och Grennaskolan som en plats att förlägga de här studenterna och en del undervisning sker också på Grennaskolan. Så när intresset från gymnasieelever minskar ökar istället högskolan så därför kan Gränna förbli en studieort med internationell profil.

Det är nu upp till politikerna i Jönköping att ta ställning till alliansens förslag, de har inte egen majoritet och behöver därför stöd från ytterligare något parti.

– Därför är det viktigt för mig att vara tydlig med att detta är alliansens förslag så att inte elever, föräldrar och medarbetare uppfattar att vi fattat ett beslut.

Enligt socialdemokraternas kommunalråd Ilan De Basso är argumenten för att lägga ned skolan tunga, men definitivt besked om hur partiet ställer sig till alliansens förslag kommer efter gruppmötet som man har nästa vecka. Mycket tyder alltså på att det finns politiskt stöd för förslaget. Därefter väntas beslut i kommunfullmäktige i slutet av april efter beslut i kommunstyrelsen.

Förslaget beklagas av Grännabon och tredjeårseleven Lukas Kajndel som engagerat sig i frågan. Samtidigt säger han att förslaget ändå var väntat.

- Det är väl lite mer upprört i dom klasser som ska gå kvar på skolan, berättar han.

Han beklagar att politikerna inte satsat mer på skolan och marknadsfört den bättre utan sedan en tid tillbaka gett signalerna att skolan ska läggas ned.

- Deras sätt att sköta detta är under all kritik, säger Lukas Kajndel.

 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".