Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Det brinner i ett batterilager med kraftig rökutveckling som följd. Räddningsledare uppmanar alla som befinner sig i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Malmöhus.
(Publicerat idag kl 12.55)
Sjukvården

Lång väntan för akut psykiskt sjuka

Publicerat torsdag 27 april 2017 kl 06.00
Så var det för Christian att vänta fem timmar
(1:30 min)
Deprimerad man vid fönster.
1 av 4
"Christian" orkade inte vänta på psykakuten i flera timmar, och fick en gång rådet att gå hem. Mannen på bilden är inte Christian. Foto: FREDRIK SANDBERG / TT
Väntrummet vid psykakuten vid länssjukhuset Ryhov i Jönköping
2 av 4
I den här miljön får akut psykiskt sjuka patienter vänta flera timmar innan de får hjälp, stundtals. Foto: Peter Jernberg / Sveriges Radio
Informationsskylt på psykakuten i Jönköping
3 av 4
I väntrummet på psykiatriska kliniken i Jönköping finns en skylt som förklarar varför det kan vara långa väntetider. Foto: Peter Jernberg / Sveriges Radio
Marie Proczkowska, verksamhetschef vid Region Jönköpings län
4 av 4
Nu ska väntetiderna vid patienttopparna kapas, lovar Marie Proczkowska som basar över psykiatriska akutmottagningen vid länssjukhuset Ryhov i Jönköping. Foto: Peter Jernberg / Sveriges Radio

Sjukvården klarar inte att ge psykiskt sjuka behandling i tid.

"Christian" fick vänta över fem timmar på psykakuten på Ryhov i Jönköping.

- Under de första gångerna jag var där var det inte kortare än två timmar och värsta exemplet var över fem timmars väntetid. Upplevelsen av att vara i akut värsta själsliga nöd som man kan tänka sig och sedan få veta att man ska få vänta i flera timmar på den enda hjälp som finns - det är skrämmande, berättar han.

Vi kallar honom Christian för han vill inte att hans närmaste ska få veta att han vid en livskris tidigare i år mådde så dåligt att han åkte till psykakuten vid länssjukhuset Ryhov i Jönköping.

Fem gånger gick han till mottagningen för att få hjälp, men eftersom väntetiderna var flera timmar, orkade han inte sitta kvar och en gång fick han till och med rådet att gå hem.

Hör hur Christian upplevde väntetiderna i spelaren ovan!

Sjukvården har som mål att 80 procent av patienterna på psykiatriska akutmottagningen ska vara färdigbehandlade inom fyra timmar, men trots insatser klarar man inte det. Under senaste året har det pendlat mellan 70 och 80 procent. Sista månaden som mätts låg det på 78 procent.

Marie Proczkowska, är verksamhetschef för psykiatriska kliniken i Jönköping, hon beklagar att patienter får vänta, men säger att man gör en prioritering av de som behöver hjälp mest.

Men hon säger också att det inte handlar om brist på varken personal eller resurser utan att det blir toppar av sökande vissa tider och nu ska det utredas hur man bättre kan hantera dom här topparna.

- Där tittar vi över och ser om vi kan göra en förändring av tiderna som doktorerna jobbar för att möta upp det. Att försöka stärka när det behövs, säger Marie Proczkowska.

Förhoppningen är att den förändringen ska vara klar till sommaren.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".