Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Värnamo

Patienter fick rätt mot anmäld läkare

Publicerat torsdag 4 maj kl 08.11
Axel Ros, chefläkare: Allvarligt förstås att patienter kommit till skada
(2:11 min)
Foto: Ewa Malmsten/Sveriges Radio.
Foto: Ewa Malmsten/Sveriges Radio.

En kvinna med höftproblem och en man med en handledsfraktur får nu rätt mot läkaren de anmälde för felbehandling.

P4 Jönköping har tidigare berättat om läkaren i Värnamo som först stängdes av och sedan fick lämna sin tjänst.

Totalt har det kommit in ett 30-tal anmälningar mot läkaren och ortopedkliniken i Värnamo. Det är anmälningar från patienter och det är vården som anmält sig själv enligt lex Maria.

Dessutom har Inspektionen för vård och omsorg, IVO, startat en egen utredning där hela ortopedkliniken granskas.
– Det är mängden av anmälningar som gjort att vi gör detta, säger Eleanor Hedberg som är inspektör vid IVO.

Vad kan det leda till?
– Att vi säger till vårdgivaren att de ska vidta ett antal åtgärder i olika omfattning.

Utredningen av ortopedkliniken i stort beräknas vara klar före sommaren. Däremot har IVO redan kommit med beslut i flera fall där patienter klagat.

Ett fall handlar om en 28-årig man som bröt handleden vid en trafikolycka. Där konstaterar IVO att läkaren inte gett patienten behandling i överensstämmelse med vetenskap och beprövad erfarenhet. Läkaren valde gips istället för operation och inte förrän efter nästan ett och ett halvt år med besvär fick patienten opereras.

I ett annat fall skadade en 54-årig kvinna höften när hon motionerade, men det tog flera månader av utredningar innan det stod klart att hon hade fått en fraktur. Här konstaterar IVO att läkaren har brustit i sin yrkesutövning då han inte har undersökt, behandlat och följt upp patienten på ett medicinskt adekvat sätt.

Chefläkare Axel Ros vid Region Jönköpings län säger att situationen är allvarlig.
– Flera patienter har kommit till skada och det är förstås en väldigt allvarlig situation, som vi gjort så gott vi kan för att komma till rätta med.

Ytterligare en läkare på Värnamo sjukhus har agerat fel enligt IVO. Han gav råd till kollegan, råd som inte heller de var i överensstämmelse med vetenskap och beprövad erfarenhet.

Nu arbetar sjukhuset för att något liknande inte ska behöva inträffa igen.
– Vi arbetar med ledningen och för att säkerställa att patientsäkerheten är god och vi tycker att verksamheten på ortopedkliniken fungerar väl nu.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".