Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Slut med dubbla kontroller i Öresund

Publicerat torsdag 4 maj kl 08.26
Peter: Det har varit besvärligt
(0:51 min)
Öresundståg.
Tusentals pendlare reser på tågsträckan mellan Köpenhamn och Malmö varje da Foto: Johan Nilsson/TT

Peter Steiger från Forserum är en av alla pendlare som idag märker av förändringen.

Minuterna före midnatt utfördes den sista id-kontrollen vid tågen från Kastrup - men den förlängda restiden fortsätter.

Tågoperatörer och polisen överraskades av regeringens besked om slopad id-kontroll och skärpt gränskontroll. Och flera frågetecken uppstod.
När klockan slår 23.46 har den sista id-kontrollen utförts av tågoperatörernas inhyrda vakter.

Kraven på trafikbolagen att kontrollera id på tåg-, buss- och färjeresenärerna försvann nämligen natten till i dag.

– Då påbörjas avvecklingen av id-kontrollerna, säger Linus Eriksson, trafikdirektör på Skånetrafiken.

Tusentals pendlare reser på tågsträckan mellan Köpenhamn och Malmö varje dag. Nu slipper de stiga av tåget på Kastrup, passera en id-kontroll och därefter gå ombord samma tåg igen. Men den förlängda restiden består.

– Det blir bekvämare för resenärerna, däremot kommer de fortfarande att behöva vänta sju minuter där. Men det stora tidspåslaget är ju på svensk sida, sju minuter i Hyllie och ytterligare en kvart på Malmö C för att tågen ska komma in i det svenska systemet, säger Linus Eriksson.

Nu behöver tågoperatörerna veta hur polisens skärpta gränskontroll ska fungera i praktiken.

– Kommer kontrollen på Hyllie att utökas? Behöver polisen mer än sju minuter? Kan kontrollen göras under färd? säger Eriksson.

Samtidigt arbetar polisens nationella operativa avdelning med att skaffa en lägesbild över vad beslutet innebär för polisen och hur situationen ska hanteras. Men de tillfälliga gränskontrollerna kommer att fortsätta i samma utsträckning som tidigare, säger region Syds gränspolischef Michael Mattsson i ett pressmeddelande. Han konstaterar även att regeringens beslut kommit med mycket kort varsel.

Inrikesminister Anders Ygeman bedömer att de skärpta kontrollerna kommer att öka kostnaderna med mellan 60 och 80 miljoner kronor.

– Vi har ju nyligen tillfört polisen 700 miljoner så det finns resurser. Däremot är det brist på poliser, så en stor del av arbetet kommer att få utföras av civilanställda som är experter på att granska dokument och liknande, säger Ygeman till TV4 Nyhetsmorgon.

Liberalernas rättspolitiske talesperson Roger Haddad anser att inrikesminister Anders Ygeman (S) måste redovisa hur han tänkt att detta ska lösas.

"Allt annat vore oansvarigt av regeringen om de tänker att Polisen även ska sköta detta helt själva utan fler poliser, fler resurser eller att man beslutar att återinsätta beredskapspolisen", skriver Haddad i en kommentar.

Id-kontrollerna har pågått sedan januari 2016 och infördes efter att antalet asylsökande kraftigt ökat under hösten 2015. Migrationsverket analyserar nu om avskaffandet av id-kontroller påverkar prognoserna över antalet asylsökande, uppger presstjänsten.

I sin senaste prognos har man räknat med att både gräns- och id-kontrollerna är kvar till november i både det lägsta och högsta scenariot, det vill säga 22 000 respektive 45 000 asylsökande för 2017. Förutom gräns- och id-kontroller kan prognoserna även påverkas av exempelvis huruvida EU:s flyktingavtal med Turkiet håller och om den så kallade Balkanrutten till Centraleuropa förblir stängd.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".