Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Kebaben - en svårhanterad godbit

Publicerat torsdag 4 maj kl 13.14
Inspektören: Kebaben är högrisk
(1:00 min)
Kebab i bröd.
Många av försäljningsställena fick bakläxa eftersom de inte ansågs ha kontroll på sin egen verksamhet. Foto: JANERIK HENRIKSSON / TT

Dålig koll på temperaturer kan få svåra följder. Restauranger kollades.

–  Generellt sett var det ingen katastrof, punkten som det brast mest på var kunskap. Den var otillräcklig, säger Markus Börjesson som är livsmedelsinspektör i Eksjö kommun.

Kebab är en populär snabbrätt, men det är också mat som är svår att hantera för restaurangerna. Därför har restauranger med kebab på menyn i i åtta kommuner i Jönköpings län granskats av livsmedelsinspektörer i ett gemensamt projekt. 

Många av försäljningsställena fick bakläxa eftersom de inte ansågs ha kontroll på sin egen verksamhet. I den kritiken ingick bland annat att de inte mätte temperaturer på varmhållning och uppvärmning. 

Bristerna har sedan följts upp av inspektörerna i respektive kommun. I projektet har Sävsjö, Vetlanda, Aneby, Nässjö, Tranås, Habo/Mullsjö och Eksjö kommuner deltagit.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".