Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Grannkommuner agerar efter Jönköpings sjutimmarsbesked

Publicerat söndag 14 maj 2017 kl 08.31
Betty Svensson, socialchef i Habo: Vi måste möta upp
(1:29 min)
Betty Svensson. Foto: Oskar Mattisson/Sveriges Radio.
1 av 2
Betty Svensson, socialchef i Habo kommun, har redan vidtagit åtgärder för att möta Jönköpings drag i jakten på socialsekreterare. Foto: Oskar Mattisson/Sveriges Radio.
Lotta Damberg. Foto: Oskar Mattisson/Sveriges Radio.
2 av 2
Lotta Damberg, socialchef i Vaggeryds kommun, som diskuterat arbetstidsförkortning för socialsekreterare. Foto: Oskar Mattisson/Sveriges Radio.

Oron sprider sig bland Jönköpings grannkommuner efter beskedet att socialsekreterare i Jönköping från och med i höst får sju timmars arbetsdag.

I förra veckan kom Jönköpings kommun med beskedet att deras socialsekreterare från och med i höst får sju timmars arbetsdag istället för åtta, ett sätt att bli en mer attraktiv arbetsgivare. Det är brist på socialsekreterare och de flesta av landets kommuner har svårt att få tag i folk.

Socialchefen i Vaggeryd, Lotta Damberg, ser en risk att hennes socialsekreterare nu byter arbetsgivare.

– Ja, det kan finnas en risk för det, så det är klart att vi känner ju blåslampan lite. Vi har i dag sex stycken tjänster ute. Vi är ju en kommun där det sker en inflyttning och det betyder ju att vi behöver utöka vår personalstyrka. Det är klart att skulle de istället välja Jönköping, så får vi problem. 

En rundringning som P4 Jönköping gjort till Jönköpings nio grannkommuner visar att de flesta av dem också diskuterar, eller har diskuterat, arbetstidsförkortning för socialsekreterarna. Många är oroliga över att deras socialsekreterare nu ska byta arbetsgivare och i Habo har man som en direkt konsekvens av förändringen i Jönköping redan vidtagit åtgärder.

– Vi har startat en diskussion med våra medarbetare och oss chefer emellan. Vi måste på något sätt möta upp detta, för vi ligger så nära Jönköping och konkurrerar om personal, säger Habo kommuns socialchef Betty Svensson, som blev överraskad av beskedet från Jönköping.

Är det ett önskemål från personalen hos er att kunna gå ner i arbetstid även här?

– Det finns sådana önskemål, ja.

I Habo är läget vad gäller socialsekreterare under kontroll just nu, men efter Jönköpings drag i konkurrensen om personal finns en oro för att nya vakanser ska uppstå.

– Ja, definitivt, säger Betty Svensson.

Så säger Jönköpings grannkommuner

Habo:
Har någon vakans och svårt att få tag i folk. Ska diskutera hur de kan öka attraktiviten att jobba hos dem. Är oroliga att tappa folk.
– Vi utesluter inte sju timmars arbetsdag, men inga beslut är fattade, säger socialchef Betty Svensson.

Mullsjö:
Kommer sätta sig ner och fundera, kallar kanske samman en grupp.
– Det går inte obemärkt förbi, klart vi måste förhålla oss till det. Någonting kommer vi göra, säger Marianne Hakeberg, vikarierande socialchef.

Aneby:
Har samma problem som Jönköpings kommun, det vill säga: svårt att få tag i folk.
– Detta blir ytterligare en sak att förhålla sig till, som den lilla kommun vi är, där det redan är svårt att rekrytera folk. Jag tror det kommer kunna märkas i länet, säger Mikael Fornander, tillförordnad socialchef.
Frågan om sju timmars arbetsdag har varit uppe.

Tranås:
– Vi följer med spänning vad som händer i Jönköping, om man får önskad effekt. Sju timmars arbetsdag har en prislapp och är inget vi kan hantera inom befintlig budget. Det är klart att det alltid finns en risk när kommuner inom pendlingsavstånd lockar med förmåner, sen försöker vi vara en attraktiv arbetsgivare på andra sätt, säger Camilla Tjäder, socialchef.

Nässjö:
Har inte diskuterat sju timmars arbetsdag. Tycker Jönköpings lösning är kortsiktig.
– Vi försöker locka med en god arbetsmiljö och bra löner, bland annat, säger socialchefen Mats Petersson.

Vaggeryd:
Har diskuterat arbetstidsförkortning. Har ett bekymmer att få tag i folk, just nu sex vakanta socialsekreterartjänster.
– Jönköpings lösning känns kortsiktig, säger socialchef Lotta Damberg.

Gislaved:
Inget svar.

Ulricehamn:
Ganska bra läge just nu, en och annan vakans.
– Vi har diskuterat sju timmars arbetsdag som en lösning bland många, för att bli en mer attraktiv arbetsgivare, berättar socialchefen Magnus Andersson.

Tranemo:
Just nu ser det bra ut vad gäller socialsekreterare. Har tidigare diskuterat sju timmars arbetsdag.
– De som bor nära Jönköping kanske kan tänka tanken att flytta. Vi är alltid oroliga att våra medarbetare inte ska vara kvar, för det skapar inte en bra arbetmiljö för dem som är kvar och det är svårt att rekrytera, säger Solveig Eldenholm, socialchef.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".