Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Försvaret

180 rekryter till Eksjö

Publicerat fredag 19 maj 2017 kl 05.30
Thommy Gustafsson, ställföreträdande regementschef: Kom inte som en nyhet
(1:41 min)
Soldater från Ing 2 genomför markarbete inför byggnation av Krigsbro 4 med hjälp av arbetsmaskinen, High Mobility Engineer Excavator (HMEE). Foto: Maddelena Lago/Ing 2
Soldater från Ing 2 genomför markarbete inför byggnation av Krigsbro 4 med hjälp av arbetsmaskinen, High Mobility Engineer Excavator (HMEE). Foto: Maddelena Lago/Ing 2

När värnplikten återinförs nästa år kommer 180 rekryter att rycka in på Ing2 i Eksjö.

Försvarsmakten nu klar med den preliminära fördelningen av rekryter till de olika förbanden runt om i landet. Totalt är det 4000 rekryter som skall rycka in.

Enligt nuvarande planering ska de lokaler och anläggningar som finns räcka till.

-Allt ska finnas, det kan handla om någon detalj som måste fixas till. Ett duschrum som fräschas till eller ett logement som blivit ett omklädningsrum som måste möbleras för att bli ett logement igen, säger Försvarsmaktens rekryteringssamordnare Peter Tagesson.

Grundutbildningen kommer att genomföras på samma sätt som tidigare, med en lång utbildning om 9-11 månader och en kort om 4-7 månader.

Sverige införde allmän värnplikt 1901 då det gamla indelningsverket avskaffades.

Den allmänna värnplikten gällde sedan till den 1 juli 2010 då den ersattes av en frivillig grundläggande soldatutbildning.

Regeringen beslutade i mars i år att återinföra skyldigheten att mönstra och genomföra grundutbildningen med värnplikt. Det börjar gälla från och med nästa år.

Av de omkring 13 000 personer som gör de fysiska och psykiska testerna vid mönstringen tas runt 4 000 ut för värnpliktsutbildning 2018. Samma antal gäller för 2019. Antalet som tas ut till värnplikt kan komma att öka om världsläget försämras.

Värnplikten blir också för första gången könsneutral.

Sofia Eriksson/TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".