Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Jönköping

Kontroversiella sprutmottagningen har nått sitt mål

Publicerat måndag 17 juli 2017 kl 05.20
Therese Olsson, sjuksköterska: Vi ser att vi kan hjälpa utsatta människor
(1:37 min)
Therese Olsson, sjuksköterska på sprututbytesmottagningen står inne på mottagningen bakom mottagningesdisken.
1 av 5
Therese Olsson, står bakom disken där hon möter upp de människor som vill byta ut sina sprutor. Foto: Peppe Andersson
Ingången till sprututbytesmottagningen på länsjukhuset Ryhov. En vit skylt där det står att mottagningen har öppet på måndagar och torsdagar klockan 13-16.
2 av 5
Sprututbytesmottagningen har öppet måndagar och onsdagar, då är patienterna får komma när de vill mellan 13:00 och 16:00. Foto: Peppe Andersson
En bild på Therese Olsson, sjuksköterska på sprututbytesmottagningen Ryhov. Hon har kort ljusbrunt hår och en vit skjorta.
3 av 5
Therese Olsson, sjuksköterska på sprututbytesmottagningen. Foto: Peppe Andersson
Sprutor ligger på en bänk.
4 av 5
Mottagningen erbjuder sterila verktyg som sprutor, koppar och kanyler. De gamla slängs. Foto: Peppe Andersson
Skylt och ingång till sprututbytesmottagningen länsjukhuset Ryhov
5 av 5
Sprututbytesmottagningen ligger något dold bakom den ordinarie infektionmottagningen och har en egen ingång. Foto: Peppe Andersson

För drygt ett år sedan invigdes sprututbytesmottagningen för missbrukare i region Jönköpings län.
– Det har gått över förväntan.

Att öppna en sprututbytesmottagning för människor som missbrukar narkotika intravenöst har varit en debatterad fråga i länet. Vissa menar att det uppmanar till fortsatt droganvändande medan andra menar att det är ett initiativ som förhindrar smitta av blodburna infektionssjukdomar och är en öppning för att hjälpa missbrukare.

Den 2 juni 2016 invigdes sprututbytesmottagningen och ett år senare så menar sjuksköterskan Therese Olsson att satsningen har gått bra och över förväntan.

– Vi hade som mål att ha ungefär 100 inskrivna när vi haft öppet i ett år, och nu har vi haft öppet i ett år och en månad och vi har 97 inskrivna. Så vi har ju nått vårt mål kan man ju nästan säga.

Även de som besöker mottagningen är positivt inställda till att mottagningen finns.

Hela missbrukarvärlden mår bättre, folk är inte sjuka,

Anledningen till att sprututbytet finns är för att minska blodburna infektioner som hepatit B, hepatit C samt hiv och än så länge har ingen person som är inskriven i sprututbytesprogrammet insjuknat i någon av dessa sjukdomar.

Mottagningen har öppet två dagar i veckan, de erbjuder provtagning var sjätte månad, vaccinerar patienterna mot hepatit A och B samt erbjuder möjlighet att prata med kurator om det behövs.

– Vill de ta sig ur sitt missbruk så har vi i första hand vår egen kurator. Annars kan vi ringa socialtjänsten och vi har kontakt med psykiatrin här på Ryhov, även beroendevården, beroendemottagningen och psykakuten, så vi har många vägar vi kan hjälpa dem till, menar Therese Olsson på sprututbytet.

Verksamheten kostar region Jönköpings län 500 000 kronor och kommer att fortsätta vara ordinarie verksamhet i regionen.

Fotnot: Ruben och Micke i inslaget heter egentligen något annat.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".