Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Här fixar de hetaste julebaket

Publicerat onsdag 6 december kl 13.34
"Rör inte ner det, då blir det syrligt"
(2:26 min)
Gunvor, Lasse, Inger och Ingvar bakar i stenugn.
Gunvor, Lasse, Inger och Ingvar bakar i stenugn. Foto: Tommy Alexandersson/Sveriges Radio

– Det är ju julbröd, det måste man ha till jul. Hemma hos Gunvor och Lasse går stenugnen varm.

December är en månad för traditioner. För Gunvor, Lasse, Inger och Ingvar är baket i stenugnen i Reftele en av de starkaste.

– Det blir ju bara en gång om året man bakar här.

Två meter in i ugnen bakas julbrödet, runt sexton limpor ska det bli innan de fyra är färdiga för den här gången. 

Det är framför allt skållebröd som bakas, i ljudspelaren berättar Gunvor hur det går till.

Fakta: Stenugn

En stenugn är det vardagliga namnet på en murad ugn. Stenugnen består av en bakningskammare gjord av eldfast tegel, betong, lera eller liknande. Äldre stenugnar var ofta vedeldade vilket betyder att elden drevs av ved/trä eller koleldade vilket betyder att elden drevs av kol. Dessa ugnar var vanliga på 1900-talet men har nu ersatts av modernare stenugnar.

Källa: Wikipedia

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".