Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Dementa gamla råkar illa ut

Publicerat tisdag 3 juli 2001 kl 07.13
De gamla på äldreboenden råkar illa ut när vårdpersonalens tålamod tar slut. Tio anmälningar har gjorts i länet de senaste två åren, visar en rapport som handlar om övergrepp på äldre i äldreboenden i Jönköpings län.
Rapporten är publicerad av Luppen kunskapscentrum i Jönköping De drabbade är oftast dementa och kan bli aggressiva när vårdpersonalen ska hantera dem. Och det är i de situationerna som vårdpersonal tar till våld. Enligt en intervjuundersökning som ingår i rapporten, är det vanligt att personalen själva måste stå ut med fysiska angrepp från vårdtagarna. Under knappt två år har 10 anmälningar gjorts i jönköpings län enligt Lex Sarah, dvs den lag som säger att anställda inom äldre-och handikappomsorg måste anmäla missförhållanden. Ett sätt att förhindra sådana situationer är att diskutera inom personalgruppen hur den ska agera.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".