Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Var ska teaterhuset i Jönköping stå?

Publicerat fredag 24 mars 2006 kl 11.52

Nu har alla remissinstanser sagt sitt om var i Jönköping Smålands Musik och Teaters nya byggnad ska ligga.

De flesta förordar Södra Munksjökajen, alltså på utfyllnaden intill Munksjöbron. Några vill hellre se ett nybygge inne på Tändsticksområdet.
Men kulturnämnden förordar Östra torget. Det alternativet är egentligen redan skrinlagt - men Claes Rydberg som är kulturchef i Jönköping talar sig varm för det.

Det är i Östra torgets östra ända som Claes Rydberg och kulturnämnden vill se det nya musik- och teaterhuset. Från början tänkte de sig att Tändsticksområdet var den bästa platsen. Men om det ska byggas där måste man riva ett par hus av industriarkitektoniskt intresse och det kräver dessutom svåra anpassningar till omkringliggande hus. Det andra kvarstående alternativet är södra munksjökajen. Där skulle man verkligen kunna resa en anslående märkesbyggnad utan att behöva ta hänsyn till annan bebyggelse. Men den idén tilltalar inte kulturchefen. Visst, man kan lösa teaterns behov lika bra vid Munskjön som vid Östra torget. Men det finns andra bedömningar att göra, säger han.
Per-Anders Hörlin på Jönköpings Bowlingcity vill inte heller att musik- och teaterhuset ska ligga vid Munskjökajen. Det skulle visserligen vara snyggt att se på men...
- Verksamheten kräver inte den platsen men det gör vår verksamhet. Någon form av aktivitetshus, säger han.
Där tänker han sig 42 bowlingbanor, en sporthall, café och restaurang. Men det vill inte Claes Rydberg. Han vill hellre se en grönyta där.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".