Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Lärare vill ha mer pengar till barn som behöver stöd

Publicerat måndag 27 mars 2006 kl 07.17

På Sandhems F-9 skola i Mullsjö kommun slår nu lärarna larm. Var tredje elev på skolan är i behov av särskilt stöd men trots det vill kommunen dra ner på resurserna.

I ett brev till barn- och utbildningsutskottet i kommunen har nu all personal på skolan skrivit och vädjat om mer resurser.

För trots att behovet är stort, av 98 barn till hösten räknar man med att 31 barn är i behov av särskilt stöd, så har det aviserats om neddragningar. Två och en halv lärartjänst ska bort och att det blir så här är inget nytt enligt Ann Aves, specialpedagog och lärare.

- Så har man gjort tidigare och sedan kommit på efter en bit i på terminen att det inte fungerar, säger hon till nyheterna. Då plåstrar man på med lite pengar här och där, men det blir inte bra, fortsätter hon.

Enligt Aves handlar om barn som har dolda funktionshinder och behöver stöd för att nå uppsatta kunskapsmål, men också om elever som behöver socialt stöd. Sedan är det förstås dessuotm alla andra barn som också ska få sin tid och risken blir att lärarna inte räcker till till alla, menar Ann Aves.

- Fortsätter det så här är risken att barnen när de kommer till nian inte är redo för gymnasiet, säger Aves.

Margareta Eveborn är rektor för Sandhems skola och tvärtemot vad lärarna säger så tycker hon att man har satsat mycket resurser på skolan, man har anställt personal långt över budget säger hon. 

Också Birger Svensson, som är ordförande för barn- och utbildningsutskottet, ställer sig frågande till den höga siffran av barn med särskilt behov.

- Att det finns många visste vi, men att det är så många undrar jag, säger han till nyheterna. 

Reporter Pernilla Arvidsson

pernilla.arvidsson@sr.se 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".