Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Äldre riskerar matförgiftning av kall mat

Publicerat måndag 27 mars 2006 kl 13.42

De äldres mat är inte tillräckligt varm när den levereras och det finns därför risk för matförgiftning.

Det konstaterar länsstyrelsen i Jönköpings län i en granskning av centralt producerad mat som levereras till äldreboenden och till äldre som bor i hemmet. Granskningen har gjorts tillsammans med länets kommuner.

Vid 32 serverings- och avhämtningsställen av totalt 136 understeg temperaturen 60 grader, alltså vart fjärde fjärde serveringsställe. I vissa fall var temperaturen på maten så låg som 40 grader.

Temperaturen måste mätas ordentligt och maten ska också märkas bättre, enligt länsstyrelsen

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".