Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Fängelse för adoptivpappan

Publicerat torsdag 30 mars 2006 kl 15.47
Adoptivföräldrarna. Foto: David Westh

Idag fick adoptivpappan från Jönköping sin dom från Jönköpings tingsrätt. Han döms till sex månaders fängelse.

Den 3-åriga pojken dog i början av året av blodförgiftning och lunginflammation.

Idag fälldes hans adoptivpappa från jönköpingstrakten för grovt vållande till kroppsskada. Han döms till sex månaders fängelse.

- Det är ganska svårt att värdera lidande, det är svårt att värdera en liten pojks död i fängelsemånader. Vad jag tar till mig i det här är att jag tycker att det är en jättetragedi, det hade varit bättre att pojken fått slippa det här och fått leva, säger åklagare Stefan Edwardsson.
Enligt domen har de båda föräldrarna inte levt upp till det omsorgsansvar som alla föräldrar har enligt föräldrabalken och att det i det här fallet var extra stort med tanke på att pojken kom till familjen för ett halvår sen och att han var i en ny och främmande miljö. Dom borde helt enkelt ha sett om pojken bättre och borde ha sett till att han kom under vård.
Pojken, som adopterades från Tjeckien hade bara varit i sin nya familj i ett halvår när han blev sjuk och dog.
Han hade då ett stort antal sårskador över hela kroppen ohc veckan innan han dog lossnade också en stor bit av skinnet på ena foten men trots att det enligt domen är bevisat att föräldrarna var medvetna om skadorna så sökte dom aldrig vård och till slut dog treåringen i blodförgiftning.
Men tingsrätten dömer inte pappan till vållande till annans död för man menar att dom inte nödvändigtvis behöver ha förstått att dom här skadorna var livshotande.
Föräldrarna själva menar att dom sår och skador som fanns på pojkens kropp inte alls var så många och inte såg ut så innan han dog.
I domen lägger man också in den brist på empati och oförmåga att se till barnets bästa som föräldrarna visat adoptivsonen. Bland annat väljer man att tro på grannarna som har vittnat om hur paret har uttalat sig kränkande om adoptivpojken.
Försvarsadvokat Erik Sterner är inte överraskad över domen.
- Det låg väl lite i luften, tingsrätten har redan tidigare sagt att det var övertygande bevisning när det gäller vållande till kroppsskada.
Pappan var också åtalad för grov misshandel för att ha nypt pojken i snoppen, men på den punkten friades han.

Domen mot pojkens adoptivmamma dröjer. Hon genomgår just nu en rättspsykiatrisk undersökning.
Domen idag kan vara en fingervisning om vad som gäller för mamman såvida hon inte lider av en allvarlig psykisk störning.
- Nu har tingsrätten taxerat straffet och straffvärdet till sex månader och eftersom åtalet är utformat i den delen på samma sätt för båda så är frågan finns det förbud för fängelsestraff, ska hon rättspsykiatrisk vård, eller sex månaders fängelse?, säger åklagare Stefan Edwardsson.
Advokat Erik Sterner har bara haft ett kort samtal med pappan idag och därför har dom inte beslutat huruvida de tänker överklaga domen eller ej.


 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".