Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Missbrukarboende flyttas - för nergånget tycker kommunen

Publicerat fredag 26 maj 2006 kl 14.01

Kålgårdsskolan i Jönköping är granne med ett missbrukarboende efter att skolan flyttat. Det väcker oro hos föräldrarna, men kommunen har redan nu planer på att flytta missbrukarboendet.

Helst redan 2008 vill kommunen att missbrukarboendet på Kålgården ska ha flyttat.
-Man ska ju inte bortse från att man tittar på omgivningen och miljön, när man bygger bostäder. Det kan ju finnas saker som inte passar in, säger Bosse Samuelsson, som är chef på individ- och familjeomsorgen.

Att ett boende för missbrukare inte passar in på Kålgården i Jönköping är något som Kålgårdsskolan, föräldrar till skolbarn och boende på det delvis nybyggda framtidsområdet i centrala Jönköping är överens om. Nyheterna har tidigare berättat att det byggs ett plank mellan skolan, som nu flyttat till nya lokaler, och grannen, ett boende för missbrukare.
Bakom planket får missbrukarna finnas, fram till ungefär 2008. Sedan vill kommunen att det ska flytta därifrån. Men att det har att göra med områdets reaktioner håller inte Bosse Samuelsson med om.
I stället ska den planerade flytten ha att göra med boendets standard.
-Det här huset har dålig standard, och vi vill höja nivån, säger han.
Bakom planket vid boendet för missbrukare sitter Bengt-Göran Pålsson. Han har tidigare bott på just det här boendet och han tycker att ett boende i ett bostadsområde som växer precis som Kålgården är en bra plats.

-Att man får bo med vanliga ”svenssons” så att man får kontakt från båda håll är bra. Men i stället buntas man ihop så att den som vill göra något åt situationen inte får chansen att få näsan ovan vattenytan, säger han.
Beslutet om att flytta missbrukarboendet ska tas under sommaren, och Bosse Samuelsson säger att man får ta in olika synpunkter under resans gång.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".