Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Skärpta regler ska ge nyttigare nyckelhål

Publicerat onsdag 12 juli 2006 kl 12.38
Nyckelhålsmärkning av livsmedel. (Foto: Gunnar Ask/PrB )

Snart kan inte livsmedelsföretagen ösa på socker i sina nyckelhålsmärkta varor längre.
Senast första december ska alla nyckelhålsmärkta varor leva upp till Livsmedelsverkets nya hårdare krav.

Enligt dietisten Kerstin Ramfelt från Jönköping är det här en förändring som gynnar konsumenterna.

- Det kommer bli ännu tryggare att titta efter nyckelhålet, det kommer egentligen att räcka med att titta efter det för att se om det är en nyttig produkt.

De tidigare reglerna satte bara upp krav på att det skulle finnas mycket fibrer och lite fett i de nyckelhålsmärkta produkterna. Men eftersom maten trots det kunde vara onyttig så bestämde sig livsmedelsverket för att skärpa reglerna.

- De har sett att det blivit fel. Producenterna har hittat kryphål och har kunnat ha nyckelhålet och ändå ha mycket socker säger Ramfelt.

Numera finns det också gränser för hur mycket socker produkterna får innehålla och det ska inte bara vara lite fett utan dessutom bra fett.

Men trots att nyckelhålet har funnits i över 15 år och dessutom blivit bättre nu så är det många som inte har riktig koll på det.

Från Livsmedelsverket säger man att det just nu planeras för hur kunskapen kring Nyckelhålet ska spridas.

Jessica Sonelius
jessica.sonelius@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".