Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Cecilia Fridén, dramalärare, Jönköping

Publicerat fredag 25 augusti 2006 kl 08.30
Cecilia Fridén, Jönköping. Foto: Pernilla Arvidsson.

2006-08-25:
- Hade jag varit pedant hade jag inte fått det att gå ihop…Dygnet har faktiskt bara 24 timmar, så vi lever i något av ett kaos.

Cecilia Fridén är dramalärare i Jönköping och bor utanför stan i en villa (”som ser ut som ett missionshus”) med sin man och deras tre barn. Hon beskriver sig så här:

- Klädintresserad, trädgårdsointresserad, tycker om att resa, men ännu skönare att komma hem… Distansintresserad av det mesta men hinner med väldigt lite, känns det som.

Inför valet grubblar Cecilia och tror att hon kanske å ena sidan själv skulle tjäna ekonomiskt på en borgerlig regering. Samtidigt är hon rädd för privatisering och tanken på att var och en ska klara sig själv.

- Ofta känns det som att man borde vara någon sorts vetenskapsman för att kunna välja. Jag tycker det är så svårt.

Här kan du lyssna på dels det första reportaget med Cecilia och dels hur hon resonerar när vi pratar med henne igen.

Hur ska Cecilia välja? Hjälp henne!

Vad tycker du? Skriv till oss och kom med argument som kan hjälpa vilsna väljare att hitta det parti som passar just dem bäst.

Så här tycker en lyssnare:

2006-08-25:
Det låter som Cecila står vid ett vägskäl. Hon är intresserad men känner sig alldeles för okunnig. Hon brottas mellan politiska åtgärder som ska gynna hennes ekonomi och ett samhälle utan allt för mycket privatiseringar. Det är inga lätta frågor att ta ställning till. Det kanske låter som en klyscha, men jag tycker att hon ska gå efter sitt hjärta, inte hjärna. Vad säger det egentligen? Vilket samhälle vill hon att hennes barn ska växa upp i? Vilka frågor är viktigast för henne?

Man måste inte rösta på samma parti hela vägen. Själv tänker jag rösta olika i kommun, landsting och riksdagsval. För precis som hon resonerar i inslaget, det går inte att stå bakom ett parti helt och hållet.

Mvh Henrik

Och så här skriver en annan:

2006-09-04:
Angående Cecilia Fridéns rädsla för privatisering, så tror jag att det råder en missuppfattning. Det betyder inte att var och en får klara sig själv. Snarare betyder det att Cecilia och alla andra får fler alternativ att välja mellan. Alliansens förslag är att det fortfarande skall vara skattefinansierat d.v.s. det kostar inte Cecilia mer att välja det ena eller det andra. Exempel: Barnomsorg.

Varför inte välja mellan kommunal, privat, mormor eller kanske att någon förälder är hemma lite längre. Cecilia förfogar över pengarna men kan själv välja vad som passar henne och barnen bäst.

Det som passar ena året kanske inte passar nästa.

Mvh Peter

* * *

Har du också tips till Cecilia eller någon av de andra?
Skriv dina valrekommendationer till valet.jkpg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".