Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Nya arbetstidsregler skapar oro

Publicerat onsdag 27 september 2006 kl 06.46

Efter nyår gäller nya arbetstidsdirektiv från EU.

Direktiv som bland annat säger man måste ha 11 timmars vila mellan sina arbetspass.

Det ställer höga krav på schemaläggning, vilket skapar oro, till exempel bland omsorgspersonal inom kommunerna.

- Vi möter oroliga medlemmar, som får besked av arbetsgivaren att scheman ska läggas utifrån den personal som finns, och det går inte. Man hamnar på fler helgpass, ett sämre schema med delade turer, säger Marita Molin, ombudsman på kommunal i Jönköpings län, och konstaterar:

- Sånt skapar oro.

De nya arbetslivsdirektiven ska börja gälla vid årsskiftet. De innebär bland annat att ingen får arbeta mer än 48 timmar per vecka, och att man alltid måste ha minst 11 timmars vila mellan sina arbetspass.

Lagen kommer främst att påverka vårdpersonalen på äldreboenden, hemtjänsten, pesonliga assistenter och de som jobbar jour inom omsorgen eftersom all jour räknas som arbetstid.

Lagändringen bygger på direktiv från EU och har kommit till för att skydda arbetstagaren och garantera rimliga arbetstider.

Men som Marita Molin säger finns det en baksida - rättigheter som man tidigare arbetat för - att exemplevis inte arbeta mer än var tredje helg - kommer inte att hålla eftersom det inte finns tillräckligt med personal.

Samtidigt som det finns en oro bland personalen för vad som kommer att hända efter nyår sätter arbetstidsdirektivet också hård press på arbetsgivarna.

Lennart Fransson som är personalchef i Jönköpings kommun menar att det kommer att behövas runt 50 nya heltidstjänster i kommunen om man ska klara av att leva upp till de nya kraven. Något som kan kosta upp emot 20 miljoner kronor.

- Man måste shemalägga i treskift istället, att dela upp dygnet i tre arbetspass på åtta timmar var.

- Man ska ju respektera direktivet, och det tänker vi göra, säger Lennart Fransson.

Mattias Pleijel
mattias.pleijel@sr.se

Ann-Sofie Karlman
ann-sofie.karlman@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".