Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

För få bönder har ekologisk produktion - nu dras den ekologiska mjölken in

Publicerat tisdag 17 oktober 2006 kl 16.02

Ekologisk mjölk håller på att bli en bristvara och bönderna har svårt att hinna ikapp den stigande efterfrågan. Ett skäl är att allt fler kommuner och landsting har satt upp mål för att öka andelen ekologiska livsmedel.

Landstinget i Jönköping har till exempel bestämt att en fjärdedel av all mat som köps in ska vara ekologisk. 
Eva Lundemo som sitter i landstinget för centerpartiet har märkt av problemet med att få tag på de ekologiska varorna:
-Tyvärr minskar ju antalet mjölkproducenter i landet och det är ett problem.
-Det är ju beklagligt att vi inte kan nå målet med ekologisk mjölk, säger hon.
Varje år köper landstinget i Jönköping in 165 ton mjölk bara till sjukvården och målet är alltså att en betydande del av den mjölken ska vara ekologisk före 2007.
Den ekologiska mjölken måste komma från kor som betar grödor som inte besprutats eller odlats fram med hjälp av kemiska gödslingsmedel.
Att ställa om från konventionell till ekologisk odling är komplicerat, omställningstiden brukar vara 18 månader. Och just nu produceras det inte tillräckligt mycket ekologisk mjölk för att möta den ökande efterfrågan. Och det har lett till att Arla har dragit in delar av sitt sortiment.
Lennart Svenzén på Nöbble gård utanför Kalmar är en av dem som redan levererar ekologisk mjölk. Han tror att det tar tid få fler bönder att göra som han.
-Det är ju en lång process att ställa om till ekologisk produktion, det är knepigt att ställa om snabbt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".