Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Mest akrylamid i MC Donald's pommes frites

Publicerat måndag 5 augusti 2002 kl 17.43
Det är stor skillnad mellan halterna av det cancerframkallande ämnet akrylamid i hamburgerkedjornas pommes frites. Mest akrylamid finns det i McDonalds pommes frites. Det visar provtagningar som miljö och hälsoskyddsförvaltningen i Jönköping gjort.
I genomsnitt innehåller pommes fritsen på McDonald´s fyra resturanger i Jönköping 610 mikrogram akrylamid per kg. Det är nästan dubbelt så mycket jämfört med konkurrenten Max´s pommesfrites - visar prov som kommunen tagit på kedjans två resturanger i Jönköping. Christer Liljegren, som äger tre av McDonaldsresturangerna i Jönköping, oroas inte över resultatet och säger att det i dagsläget inte är aktuellt att exempelvis korta friteringstiderna för att få ner halterna.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".