Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Skinkan får konkurrens av asiatiskt julbord

Publicerat torsdag 26 oktober 2006 kl 07.07
Skinkan får konkurrens på julbordet. Foto: Sam Standeler/PrB.

Det är två månader kvar till jul men nu fylls tidningarna av julbordsannonser. För många restauranger är julbordet en stor del av årsomsättningen och nu börjar också många krogar med utländskt kök att hoppa på julbordstrenden

George Iskander räknar upp alla läckerheterna på sitt libanesiska julbord. Han flydde krigets Beirut som fjortonåring och med sig tog han den kristna libanesiska julbordstraditionen som på sätt och vis liknar den svenska.

- Vi ses i familjen och äter och öppnar paket, säger George Iskander.

För många restauranger är julbordet en viktig del av årsomsättningen. Morgan Östberg är köksmästare på restaurang Ester i Jönköping. Han säger att

-  Det har ökat varje år, det är ungefär femton procent av årsomsättningen, säger han till nyheterna.

Och nu hoppar alltså många utländska restauranger på julbordstrenden. Henry Go jobbar på den asiatiska wok-restaurangen East End som för första gången i år har satt upp ett julbord.

- Vi tänker blanda och ha en del svenskt och en del asiatiskt på julbordet, säger Henry Go till nyheterna.

Reporter Mattias Pleijel

mattias.pleijel@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".