Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

EHEC-bakterie i svenskt kött

Publicerat torsdag 21 november 2002 kl 15.45
Det stora utbrottet av EHEC-smitta i Skåne som lett till att en tvåårig flicka fått bestående hjärnskador och tre andra fått njurskador är det första utbrottet som orsakats av svenskt livsmedel. Det visar Smittskyddsinstitutets utredning.
De gånger människan får i sig EHEC-bakterien är det oftast från nötboskap och man räknar med att tre procent av korna i Sverige är bärare av bakterien. Hittills i Sverige har vi haft få problem med EHEC-bakterien och därför tar man bara stickprov vid slakt och charkuterier. Allt kött är alltså inte provtaget, som man gör till exempel med salmonella. Men nu skall berörda myndigheter ta fram förslag till nya rekommendationer. Smittskyddsläkare Olle Wiik, tycker inte att värmlänningarna i dagsläget behöver känna någon oro.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.