Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Ingen kontroll på dioxiner vid Vågmästaren

Publicerat fredag 28 september 2007 kl 16.40

Det finns idag ingen kontroll över hur de dioxiner som lämnats kvar i marken vid kvarteret Vågmästaren i Karlstad, sprids ut i det intilliggande vattnets bottensediment.

Bostadsområdet är byggt på en plats där det tidigare impregnerades virke med ämnet PCP som innehöll dioxiner. Karlstads kommun genomför inte några sådana kontroller och på länstyrelsens miljöenhet finns heller ingen som tänker ta sådana här prover.

I kommunens Miljö och hälsoskyddskontors bedömning gjord inför saneringen av området skriver kontoret :

Att dioxiner till stor del är partikelbundna är ingen garanti för att spridning av föroreningar på olika sätt inte kan ske i framtiden t.ex genom ledningar och ledningsgravar.

Vidarre skrivs: De sedimentundersökningar som utförts i kanalen utanför Vågmästaren tyder på att dioxiner har spridit sig ifrån området.

I markundersökningsföretaget SWECOS markmiljöutredning står : Vid strömning av grundvatten genom det förorenade området kan föroreningar fastläggas i strandnära sediment.

I den miljöundersöknings rapport som företaget Terratema gjort anges att ett av grundvattensproverna innehållit höga halter av föroreningar.

Men något klarläggande över vad som idag och i framtiden finns i bottensedimentet vad gäller föroreningar som dioxiner och cancerframkallande ämnen, kommer inte att göras.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".