Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Allvarlig kritik mot Länsstyrelsen i ny rapport

Publicerat torsdag 15 november 2007 kl 12.10

Nu har rapporten kommit som visar att det är stora problem med arbetsmiljön på Länsstyrelsen i Värmland. Efter att ha pratat med personal, chefer och länsledning riktar Arbetsmiljöverket allvarlig kritik på en rad områden som nu måste åtgärdas.

De krav som ställs är bland annat att det måste finnas rutiner för hur personalen ska få möjlighet till delaktighet i förändringsarbete. Många förstår idag exempelvis inte nyttan och syftet med den omorganisation som har skett.

Samverkansformer måste utvecklas för att det ska bli ett öppet arbetsklimat. Idag finns det anställda som inte vågar säga vad de tycker. Chefer har en otydlig roll så det behövs tydlighet när det gäller chefernas arbetsuppgifter och befogenheter. Operativa chefer måste få stöd och kompetensutveckling.

För att komma tillrätta med bristerna anser Arbetsmiljöverket att Länsstyrelsen behöver anlita sakkunniga och oberoende personer både när det gäller det organisatoriska och psykologiska området.

Senast den förste maj vill Arbetsmiljöverket ha svar på hur den här rapporten kommit de anställda till del, hur kraven har uppfyllts och hur skyddsombud och övrig personal varit delaktiga när åtgärderna genomförts.

Ett annat krav är att även skyddsombuden ska skriva under svaret, för att på så sätt visa att de tagit del av det.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".