Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Advokat dömd för förskringring

Publicerat fredag 14 mars 2003 kl 08.06
En advokat i östvärmland dömdes i går vid Kristinehamns Tingsrätt för grov förskingring till villkorlig dom och dagsböter på 120.000 kronor. Han ska också betala drygt 40.000 kronor i rättegångskostnader.
Advokaten döms för att ha förskingrat pengar ur ett dödsbo, som han förvaltade. När han åtog sig uppdraget i början av december 1994 fanns det 252.456 kronor på banken.Under åren 1996 till -99 gjordes 6 uttag på tillsammans drygt 130.000 kronor. Pengar som inte redovisats i dödsboet utan gick till advokatfirman för att bland annat betala löner. Rätten anser att det som inträffat är allvarligt och att advokaten brustit i sina mest centrala förpliktelser som syssloman och advokat. Att advokaten skyller det inträffade på stor arbetsbörda och stress är mot den bakgrunden ovidkommande enligt rätten. Det är också bland annat advokatens förtroendeställning som gör att brottet bedöms som grovt.Men att tingsrätten inte dömde ut ett fängelsestraff beror på att att advokaten kommer att drabbas och få svårigheter i sin framtida yrkesutövning, eftersom han har uteslutits ur advokatsamfundet. En uteslutning advokaten överklagat till Högsta Domstolen, som ännu inte prövat ärendet.Eftersom tingsrätten valde en lindrigare form av påföljd än fängelsestraff ville man markera allvaret i brottet genom att döma advokaten till högsta möjliga bötestraff, det vill säga 200 dagsböter á 600 kronor, totalt 120.000 kronor.
Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".