Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Centerkritik mot snabbt energibeslut

Publicerat måndag 23 februari 2009 kl 14.21

Många centerpartister är kritiska till hur det gick till när partiet gjorde upp om kärnkraften för ett par veckor sen. Det visar en enkätundersökning som Sveriges Radios Ekoredaktion har gjort bland ledande centerpartister runt om i landet. Mer än hälften tycker att alliansens uppgörelse var dåligt förankrad i partiet.

– Nej, jag är inte riktigt nöjd, för vi har väl haft en annan inställning till kärnkraften. Men det är ju ge och ta när man förhandlar, säger Gunnar Adolfson (C), partiets ordförande i Eda kommun.

Och han är långt ifrån ensam om att vara kritisk inställd till beslutet. Mer än hälften av de centerpartistiska kommunledare runt om i landet som svarade på Ekots enkät om kärnkraftsuppgörelsen är besvikna över att partiledaren Maud Olofsson förhandlade fram uppgörelsen, utan att först skaffa sig ett mandat från centerpartister ute i landet.

Allianspartiernas energiöverenskommelse innehåller en satsning på förnyelsebar energi, men den innehåller också en möjlighet att i framtiden ersätta gamla kärnreaktorer med nya. En frånsteg från partiets tidigare så fasta linje och det var ett historiskt beslut som skakade om rörelsen. Även Maud Olofsson själv verkade tagen när hon mötte sina medlemmar på Gotland, dagen efter uppgörelsen, och med grumlad röst motiverade förklarade varför hon ändrat sig i kärnkraftsfrågan.

– Om vi ska va alldeles, alldeles, alldeles ärliga så är det såhär... Att det vi gör för att ställa om vårt samhälle mot ett hållbart håll, det gör vi inte för vår egen skull. Utan det gör vi för att vi älskar våra barn och barnbarn.

Enligt Sveriges Radios undersökning handlar missnöjet bland centerpartisterna ute i landet främst om hur frågan hanterades. Nästan tre av fyra av de lokala centerledarna är nöjda med själva uppgörelsen. En av dem är Bosse Pettersson, centerns ordförande i Kristinehamns kommun.

– Jag tror att det var väldigt klokt att göra som man gjorde här. Det var ju så att det var en allians som skulle prata sig samman och då gällde det att vara modig och fatta ett beslut. Ett tufft beslut enligt en del, och ett riktigt beslut enligt andra, säger Bosse Petterson.

Vad Centerpartisterna ute i landet än tycker om uppgörelsen, så är majoriteten, drygt 90 procent, fortfarande nöjda med Maud Olofsson som partiledare. Hade det varit folkomröstning om kärnkraften idag, går däremot åsikterna isär. Knappt 43 procent vet inte vad de skulle rösta på, 43,5 procent skulle rösta på linje tre, medan knappt 7 procent skulle rösta på linje ett och drygt 13,5 på linje två.

Bosse Petterson från Kristinehamn och Gunnar Adolfson från Eda är säkra på hur de skulle ha röstat. Ja respektive nej.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".