Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Ny forskning ska visa hjärt- och kärlsjukdomar

Publicerat fredag 6 mars 2009 kl 15.35

Ett nytt forskningsprojekt ska ta reda på varför så många värmlänningar drabbas av hjärt- och kärlsjukdomar. Studien görs i samarbete med universiteten i Lund och Örebro och ska titta på vissa så kallade inflammationsmarkörers betydelse för att förutsäga hjärt- och kärlsjukdom.

I sin forskning använder sig Payam Khalili av Värmlandsundersökningen som genomfördes i början av 1960-talet. Det är den första och hittills den största hälsoscreening som gjorts i Sverige. Värmlandsundersökningen ger en möjlighet att studera riskfaktorers betydelse i en definierad befolkning under, inte bara 10-20 år, utan hur de påverkar under 40 år. Det går också att undersöka om det finns några skillnader mellan kvinnor och män.

Många riskfaktorer såsom högt blodtryck, övervikt och diabetes gör att risken för att drabbas av hjärtsjukdom stiger brant. Efter ett antal år planar kurvan ut och man har en konstant hög risk att drabbas av hjärtsjukdom.

I forskningsprojektet ingår också att titta på hur socioekonomiska faktorer som utbildningsnivå och boendeförhållanden, kan påverka om värmlänningarna får problem med hjärt- och kärlsjukdomar eller inte.

Projektet har hittills finansierats via medel från landstingets forsknings- och utvecklingsenhet.

Sveriges första och genom tiderna största hälsoscreening genomfördes 1962-1965 av dåvarande Medicinalstyrelsen (motsvarar Socialstyrelsen idag). Syftet var att upptäcka sjukdomar och i första hand autoimmuna sjukdomar och cancer innan de gav symptom. Sammanlagt undersöktes 97 000 personer i Värmland och en mindre del i Gästrikland. Personerna i undersökningen mättes, vägdes, deras blodtryck mättes tillsammans med att 10 blodprov togs. Materialet har hittills varit sparat på riksarkivet./Text: Landstinget i Värmland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".