Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Torsby

Friskolan i Ambjörby hotad

Publicerat måndag 16 mars 2009 kl 17.25

Friskolan i Ambjörby måste få fler elever för att få vara kvar som friskola. Det visar Skolinspektionens granskning av de tre friskolorna i Transtrand, Sörmark och Ambjörby i Torsby kommun, men skolorna har andra likartade brister som snarast måste åtgärdas.

Alla tre skolorna måste utarbeta en likabehandlingsplan som uppfyller de krav som ställs på en sådan plan enligt lagen om förbud mot diskriminering och annan kränkande behandling av barn och elever. Gemensamt för de tre är också att kvalitetsredovisningen inte uppfyller ställda krav.

För skolorna i Sörmark och Transtrand konstaterar Skolinspektionen dessutom att skolorna inte följer upp och utvärderar kunskapsresultaten i samtliga ämnen i årskurs 5.

Dessa brister måste åtgärdas snarast, men det finns också områden som är i behov av förbättringsinsatser.

Det handlar bland annat om att alla tre skolorna måste arbeta för att anställa lärare som har utbildning i de ämnen de undervisar i, att kvalitetsarbetet bör utvecklas och att lärarna bör följa upp och utvärdera elevernas kunskapsutveckling i samtliga ärenden.

Ambjörby friskola måste dessutom arbeta för att få fler elever eftersom skolan saknar ett stabilt elevunderlag på minst 20 elever under en kommande treårsperiod.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min Lista".