Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/

Hälften av Värmlands studenter stannar i länet

Publicerat tisdag 26 augusti 2003 kl 15.08
Studenter som utbildat sig i storstadslänen är de som oftast väljer att stanna kvar på studieorten eller i det länet. Men Värmland ligger också högt på den listan.
52 % procent av studenterna vid Karlstads universitet väljer att stanna kvar i Värmland efter studierna, och det placerar Värmland på en delad sjätteplats bland de svenska länen. I siffrorna räknas också de in som redan innan bodde i respektive län. I särklass flest studenter stannar kvar i Stocholm, 85 %, och Skåne och Västra Götaland med drygt 70 % var. Lägsta siffran, 42 %, har Kronobergs län. Riksgenomsnittet l är 62 %. Bland de värmländska kommunerna är det Edaborna som i störst utsträckning väljer att stanna i länet efter studierna, 62 %. Lägst siffra har Filipstad med 44 %. Bäst på att locka hem studenterna till kommunen igen är Årjäng med 46 % hemvändare. Sämst är Storfors, dit bara 20 % av studenterna väljer att återvända. Generellt sett är det fler kvinnor som som efter studierna återvänder till eller stannar kvar i sitt hemlän. Siffrorna kommer från Glesbygdsverket och bygger på antal examinerade från 1997 till 2000. Verket konstaterar också att utbildningsnivån är lägre i glesbygden. Ett sätt att motverka tror verket är utbildning på distans och lokala lärcentra.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".