Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på http://kundo.se/org/sverigesradio/
Det brinner på Cementa industri med kraftig rökutveckling. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Gotland.
(Publicerat igår kl 19.24)

Höga uranhalter stoppade Stråssavattnet

Publicerat fredag 5 september 2003 kl 08.04
Det var höga halter av uran som stoppade Löfbergs Lilas vattenproduktion i Stråssa gruva för två år sedan. Enligt Tidningen Bergslagsposten vidsade en oberoende vetenskaplig rapport att värdena av uran var bland de högst uppmätta i världen.
När Löfbergs Lila meddelade att företaget lägger ner sin vattenfabrik i Stråssa var den officiella förklaringen att det skulle kosta företaget allt för mycket i investeringar för att kunna bredda produktmixen. Istället valde man att köpa in vatten från andra producenter.Men bergslagsposten avslöjar nu att en undersökning av vattnet också spelade en stor roll när beslutet om en nedläggning fattades. Undersöknngen visade att vattnet i Stråssa innehöll 72 mikrogram uran per liter. Nästan fyra gånger mer än det riktvärde man pratar om i internationella sammanhang. När professor Bengt Nihlgård vid Lunds Universitet konfronterades med resultatet från undersökningen ringde han till Stråssa Vatten och larmade om uranhalten Vattenproduktionen stoppades omedelbart. Men detta har inte tidigare varit känt. För Stråssa Vatten och ägaren Löfbergs Lila hade detta naturligtvis kunnat påverka den framtida försäljningen negativt, även om Stråssa vatten idag inte har nånting med Stråssa gruva att göra.Professor Bengt Nihlgård har inga synpunkter på att Löfbergs Lila inte avslöjade hela sanningen bakom nedläggningen i Stråssa.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".